«Ο Χάνς Χοακίμ Φούχτελ, υπουργός εργασίας της Γερμανίας, ο άνθρωπος που η Süddeutsche Zeitung αποκαλεί «το κρυφό όπλο της κας Μέρκελ» είτε με πλοίο, είτε με αεροπλάνο, είτε ακόμη και με ποδήλατο, ταξιδεύει από δήμο σε δήμο στην Ελλάδα προσπαθώντας να χτίσει στρατηγικής σημασίας σχέσεις με στόχο να κάνει την χώρα πιο αποτελεσματική εάν όχι λίγο πιο γερμανική», γράφουν οι Νew York Times σε σχετικό ρεπορτάζ τους. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Ο Γερμανός υπουργός εργασίας είναι επιλεγμένος από την καγκελαρία ώστε να προσπαθήσει με κάθε δυνατό τρόπο να αλλάξει προς το καλύτερο τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας. Ακόμη και ποδήλατο μέσα σε μια αίθουσα δεξιώσεων έκανε. Το ποδήλατο ήταν δώρο του οικοδεσπότη του, που ήθελε να μεταφέρει το μήνυμα «πως οι Έλληνες φτιάχνουν προϊόντα που οι Γερμανοί θέλουν».
 
Οι συμβουλές και οι ανταλλαγές γνώσεων, βέβαια, σύμφωνα με τους New York Times, δεν είναι αρκετές για να βγάλουν την ελληνική οικονομία από το τέλμα όπου βρίσκεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορούν να λειτουργήσουν σαν μοντέλα για το μέλλον παρά τις όποιες αμφιβολίες περιβάλλουν τις προοπτικές της Ελλάδας και του κοινού νομίσματος.
 
Παρά τις όποιες συμβουλές από την Γερμανία σχετικά με επενδύσεις στην διαχείριση απορριμμάτων ή για ηλιακά πάρκα, αυτά δεν πρόκειται να συμβάλλουν να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα άμεσα. Επιπλέον, το δαιδάλωδες γραφειοκρατικό σύστημα εμποδίζει τις φτωχές τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν διάφορα επενδυτικά σχέδια.  
 
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι τα δυο τελευταία χρόνια ακούς μόνο για θυσίες και περικοπές. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Να ελπίσουμε», δήλωσε ο Αντώνης Καμπουράκης , πρόεδρος την ένωσης ξενοδόχων της Ρόδου.
 
Αλλά ο κ. Φούχτελ τόνισε ότι «και το λίγο που μπορείτε να κάνετε είναι πολύ!. Πρέπει να βάλουμε νερό στο αυλάκι». Την ίδια στιγμή ανέφερε δικά του βιώματα εργασίας όταν ήταν έξι χρονών, που έβρισκε σκουλήκια στις καλλιέργειες. «Όταν έβγαλα κάποια λεφτά τα επένδυσα για να αγοράσω παγίδες για αρουραίους».
 
Ο Γερμανός υπουργός προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των Ελλήνων λέγοντας τους πως σέρβιρε ελληνικό κρασί στα 60α γενέθλιά του ή πως είχε γυρίσει σαν φοιτητής την χώρα με το Volkswagen του. «Χρειαζόμαστε ένα τέτοιο άνθρωπο», σχολίασε ο Ντιτμαρ Μέτζερ, μέλος της επιτροπής που συνοδεύει τον Φούχτελ. «Ένας ψυχρός τεχνοκράτης δεν θα βοηθούσε. Θα εδραίωνε τα στερεότυπα. Αυτός τα εξαφανίζει!».
 
Ο Χανς Χοακίμ Φούχτελ, βέβαια, δεν έχει τύχει παντού της ίδιας ευχάριστης υποδοχής. Το καλοκαίρι κυκλοφορούσε μια φωτογραφία που τον έδειχνε σαν αλεξιπτωτιστή των ναζί και είχε ως λεζάντα «Φούχτελ δεν είσαι ευπρόσδεκτος. Καμία υποδούλωση».
 
«Δεν βρίσκω καμία διαφορά με την κατοχή των ναζί και της ελληνικής κυβέρνησης των λακέδων», δήλωσε στους New York Times, ο 57χρονος Αντώνης Προκόπης, την ημέρα που ο κ. Φούχτελ συναντιόταν με τον Αντώνη Σαμαρά.
 
Το κλίμα στην Ελλάδα απέναντι στους Γερμανούς είναι αρνητικό κυρίως επειδή τα γερμανικά ΜΜΕ είχαν προτείνει να πωληθούν τα νησιά και η Ακρόπολη ώστε να αποπληρωθεί το χρέος. Στο παρελθόν, βέβαια, οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν πολύ καλές, αφού τόσο οι Γερμανοί επέλεγαν την χώρα για διακοπές, αλλά και οι Έλληνες έβρισκαν δουλειά στην Γερμανία.
 
«Προσπαθώ να φτιάξω τις σχέσεις», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ενώ σημείωσε ότι τον ρωτούν «πως μπορείς να συνεργάζεσαι με τους Γερμανούς που μας πίνουν το αίμα;». «Οι Γερμανοί δεν μας επιβάλλουν τίποτα. Μας ανοίγουν μια πόρτα και μας προτείνουν να την περάσουμε. Πρέπει αρκετοί Έλληνες να το καταλάβουν αυτό», απαντά ο δήμαρχος.
 
Ο Χανς – Χοακίμ Φούχτελ δεν βλέπει την δουλειά του σαν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. «Είναι σαν να καλλιεργείς ένα φυτό», σχολιάζει, «και το φυτό αναπτύσσεται γοργά!»