Για διερεύνηση της υπόθεσης του ξυλοδαρμού του 26χρονου ακτιβιστή Βασίλη Μάγγου έκανε λόγο σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η αστυνομία να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων».

Ads

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη επισύρουν νέα κριτική αφού το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού του Βασίλη Μάγγου έλαβε χώρα πριν από ένα μήνα και ουδέποτε διερευνήθηκε αν και είχε δει το φως της δημοσιότητας συνοδευόμενο από ντοκουμέντα και την καταγγελία του ίδιου. 

Θύελλα αντιδράσεων για τη χθεσινή ανακοίνωση

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αφού σε ανακοίνωση του για τον θάνατο του νεαρού ακτιβιστή – υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Μάγγος βρέθηκε χθες νεκρός στο σπίτι του στο Βόλο – από τη μία προδίκαζε το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης και από τη άλλη αποσιωπούσε τον ξυλοδαρμό του 26χρονου. Συγκεκριμένα η ανακοίνωσε ανέφερε ότι αποτελεί ψέμα πως ο θάνατος του νεαρού συνδέεται με προ μηνός «καταγγελία» του για αστυνομική βία, αγνοώντας έτσι το οπτικοακουστικό υλικό που αποδείκνυε το περιστατικό. 

Ads

Αναφορικά με την αιτία θανάτου του 26χρονου η ιατροδικαστική εξέταση – που έγινε στη Θεσσαλονίκη κι όχι στη Λάρισα όπως επιθυμούσε η οικογένεια – έδειξε ότι αυτός ήταν αποτέλεσμα οξέως πνευμονικού οιδήματος. Πηγές της αστυνομίας υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έχει σχέση με τον άγριο ξυλοδαρμό του νεαρού στις 14 Ιουνίου που είχε ως αποτέλεσμα ο Βασίλης Μάγγος να μείνει με σπασμένα πλευρά, αίσθημα ασφυξίας και θλάση στο συκώτι. Ωστόσο, αναμένονται ακόμη οι τοξικολογικές εξετάσεις. 

Έρχεται μήνυση για την αστυνομική βία στο Βόλο 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η οικογένεια του Βασίλη Μάγγου σε συνεργασία με τα αγωνιστικά κινήματα του Βόλου στα οποία συμμετείχε ο 26χρονος εξετάζουν την κατάθεση μηνυτήρια αναφοράς για την αστυνομική βία που ασκείται συστηματικά στην περιοχή τους. Υπενθυμίζεται ότι ο ξυλοδαρμός του 26χρονου σημειώθηκε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες μαζικής διαδήλωσης ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο Βόλου. 

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο πατέρας του 26χρονου Βασίλη, Γιάννης Μάγγος σημείωσε μεταξύ άλλων «δεν λέμε ότι το παιδί μας πέθανε από τα τραύματα. Δεν λέμε πως αυτά ήταν η άμεση αιτία θανάτου του. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο ξυλοδαρμός, που είχαν πέσει δέκα πάνω του και του έσπασαν τα πλευρά, επηρέασε πολύ την ψυχολογία του. Αυτό δεν θα το δείξει καμία ιατροδικαστική έρευνα. Ο γιος μας λοιπόν δεν ήταν ένας Γρηγορόπουλος, δεν διεκδικούμε κάτι τέτοιο. Αλλά αγωνιζόταν ενάντια σε ένα αστυνομικό κράτος καταστολής. Δεν θέλουμε ένα κίνημα για το παιδί μας. Ένα κίνημα για την αστυνομική βία χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

#Χρυσοχοιδη_παραιτησου στο twitter 

Πάντως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης η στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην υπόθεση έχει φέρει αντιδράσεις και στα social media με το #Χρυσοχοιδη_παραιτησου να γίνεται πρώτο trend. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά σχόλια.