Για τους λόγους της παραίτησής του από τη λίστα των ευρωεκλογών των Οικολόγων Πράσινων, μιλάει στο tvxs.gr ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος. Όπως επισημαίνει, δεν κατέστη σαφές ότι δεν αλλάζει η πολιτική ταυτότητα του κόμματος, παρόλο που είχαν δημιουργηθεί πολλές απορίες και επιφυλάξεις για τις θέσεις που έχει εκφράσει ο Βαγγέλης Πισσίας (επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου) σε «διάφορα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επιπλέον, κάνει λόγο για μικροομάδες που επιδίδονται σε ίντριγκες εσωκομματικά, «δεν έχουν αφομοιώσει την πράσινη κουλτούρα» και «έρχονται με λογική μουτζαχεντίν για να καταλάβουν θέσεις». Παράλληλα, σημειώνει ότι η νέα «εναλλακτική πράσινη λίστα», η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, θα βρίσκεται στο πλαίσιο των Ευρωπαίων Πρασίνων, ενώ έχει απευθυνθεί κάλεσμα στον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, «ως μια συμβολική πράξη αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία».

Ads

Από την ευρω-λίστα των Οικολόγων Πράσινων αποχώρησαν επίσης η Έλενα Ιωαννίδου, ο Γιώργος Μπλιώνης, και η Δήμητρα Γωγάκου, ενώ αναμένονται οι παραιτήσεις τριών ακόμη προσώπων.

«Συζητάμε τη διαμόρφωση μια εναλλακτικής πράσινης λίστας, η οποία θα είναι πολύ ευρύτερη, με κόσμο από την κοινωνία των πολιτών, με ανθρώπους που πραγματικά έχουν δράσεις μέσα στην κοινωνία», αναφέρει στο tvxs.gr o ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με άλλα πολιτικά σχήματα.

Αμφιλεγόμενες θέσεις του επικεφαλής της ευρωλίστας

Ads

Αναφορικά με την παραίτησή του από την ευρω-λίστα των Οικολόγων Πρασίνων, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που η πολιτική ταυτότητα του κόμματος μπορεί να ανατρέπεται έστω και από τον επικεφαλής, αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Μπορεί ξαφνικά να βρεθούμε με μία ατζέντα η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια».

«Δεδομένου ότι ο επικεφαλής της λίστα δεν είχε καταθέσει τις πολιτικές του θέσεις προ των αποφάσεων στο Συνέδριο που αποφάσισε την πολιτική ταυτότητα για την εκλογική καμπάνια, τα παλιά στελέχη των Οικολόγων Πράσινων που εξελέγησαν στη λίστα, προσπαθήσαμε να υπάρχει μία δέσμευση σχετικά με την  ταυτότητα της καμπάνιας καθώς και ότι θα ληφθούν υπόψη οι έως τώρα αποφάσεις», αναφέρει ο ευρωβουλευτής στο tvxs.gr.

Στο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιου του 2013, ο νυν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Βαγγέλης Πισσίας, «δεν συμμετείχε και μάλιστα είχε πει ότι θα αποχωρήσει. Στην πορεία άλλαξε άποψη», σημειώνει ο Ν. Χρυσόγελος. Ωστόσο, «την περίοδο εκεί ελήφθησαν σειρά δεσμευτικών αποφάσεων σε ό, τι αφορά την καμπάνια για τις Ευρωεκλογές».

Για τον λόγο αυτό, κατατέθηκε ένα πολιτικό κείμενο στο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων «το οποίο ουσιαστικά επανεπιβεβαίωνε θέσεις, καθώς είχαν δημιουργηθεί πολλές απορίες αλλά και επιφυλάξεις για θέσεις που είχε εκφράσει, στο παρελθόν τουλάχιστον» ο Β. Πισσίας, σχετικά με «διάφορα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων επισημαίνει πως υπήρχαν επιφυλάξεις για «τα θέματα της πολιτικής βίας, τα θέματα του πατριωτισμού, του εθνικισμού και διάφορα άλλα ζητήματα». Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί «το κατά πόσο είμαστε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς αστερίσκους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ίντρικες από μικροομάδες και λογική μουτζαχεντίν

«Θέλαμε να ξέρουμε ότι όσοι είναι στο ψηφοδέλτιο δεσμεύονται από τις θέσεις του Συνεδρίου και την πολιτική ταυτότητα που έχουν οι Οικολόγοι Πράσινοι», τονίζει ο Νίκος Χρυσόγελος. Εκτός αυτού, προσθέτει ότι αποτελεί ζήτημα το γεγονός ότι «από το 2010 γιατί διάφορες μικροομάδες παίζουνε παιχνίδια στο εσωτερικό, με ίντριγκες και πρακτικές που δεν έχουν σχέση με την πολιτική».

«Έχουν φύγει πάρα πολλοί άνθρωποι εξαιτίας της λειτουργίας αυτών των μικροομάδων, γιατί δεν αντέχουν αυτή την πολιτική μηχανισμών, ενώ υπάρχει πολύ αξιόλογη δουλειά σε όλη την περιφέρεια -και αυτό εκφράστηκε εκλογικά- καθώς σημαντική δουλειά γίνεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υπογραμμίζει.

Οι εν λόγω μικροομάδες «δεν έχουν αφομοιώσει την πράσινη κουλτούρα, έρχονται με λογική μουτζαχεντίν για να καταλάβουν θέσεις και όχι γιατί αγωνίζονται στην κοινωνία με πράσινες αντιλήψεις», ανάφερει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα άτομα «είναι εικονικά, έρχονται μόνον για να ψηφίσουν σε μια διαδικασία που επηρεάζει εκλογή θέσεων και τίποτε άλλο», τονίζει ο Ν. Χρυσόγελος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι κοινωνικά ενεργά, όπως είναι τα υπόλοιπα μέλη στην περιφέρεια».

Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής τον Οικολόγων Πράσινων «θέλαμε να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση από όλους -και από τον επικεφαλής και από το Πολιτικό Συμβούλιο- ότι πλέον θα διαλύσει όλες αυτές τις μικροομάδες οι οποίες αντί να ασχολούνται με την πολιτική προσπαθούν να οργανώσουν εσωτερικά δομές για δικά τους συμφέροντα». «Αυτό δεν είναι κάτι πρόσφατο. Απλώς επιδεινώθηκε η κατάσταση ενόψει των εκλογών», συμπληρώνει.

Σενάρια συνεργασίας με ΑΝ.ΕΛ και ΕΠΑΜ

Ερωτηθείς για τα «σενάρια ή παρερμηνείες για συνεργασία με λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΕΠΑΜ», στις οποίες αναφέρεται το κείμενο που κατατέθηκε στο Πανελλαδικό Συμβούλιο το Οικολόγων Πράσινων, ο Νίκος Χρυσόγελος απαντά πως «ακούστηκαν διάφορες απόψεις περί ειρηνικού πατριωτισμού και δυνατότητα συνεργασίας με του ΑΝ.ΕΛ και με το ΕΠΑΜ, κάτι για το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι αδύνατον (να υπάρξει συνεργασία)».

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής εξηγεί, αναφερόμενος στον Βαγγέλη Πισσία, ότι «δεν διαψεύσθηκαν απόψεις που διατυπώθηκαν ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με ευρύτερες δυνάμεις όπως είναι και οι ΑΝ.ΕΛ ή το ΕΠΑΜ». «Και επειδή κατά καιρούς έχει διατυπώσει διάφορες άλλες απόψεις, θέλαμε να είναι σαφές ότι η εκλογή του δεν σημαίνει και αλλαγή του πολιτικού προφίλ των Οικολόγων Πράσινων», υπογραμμίζει ο Ν. Χρυσόγελος.

Να τοποθετηθεί το κόμμα

Σε ερώτηση αν θα αποχωρήσει και από μέλος των Οικολόγων Πράσινων, απαντά ότι το κόμμα «θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σχέση με όσα συμβαίνουν γιατί στο παρελθόν υπήρξαν πολύ μεγάλες πλειοψηφίες που προσπαθούσαν να αλλάξουν τα πράγματα αλλά στην πράξη πάντα ανατρέπονταν από μια μικρή μειοψηφία και μηχανισμούς».

Τέλος, σημειώνει ότι η επιλογή της παραίτησης από την λίστα των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές ήταν «μια επιλογή ρίσκου. Θα μπορούσα να είμαι ένας βουλευτής στο υπόλοιπο μισό της θητείας. Θα ήταν μια εύκολη λύση. Όμως πιστεύω ότι είναι θέμα ηθικής τάξης. Δεν γίνεται να κρύβουμε την πραγματικότητα για να βολευόμαστε εμείς προσωπικά».