Οργανωμένες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής κατά Ρομά, εμπρησμούς σε καταυλισμούς και κηρύγματα μίσους εναντίον τους έρχονται στη δημοσιότητα, ενώ η έρευνα για τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης συνεχίζεται. Και στην περίπτωση των Ρομά υπήρχε το γνωστό προκάλυμμα των «αγανακτισμένων πολιτών».

Ads

 
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής συνέπεσε και με αύξηση των επιθέσεων κατά των Ρομά. Όπως αναφέρει το Έθνος, από τα στοιχεία προκύπτουν προπηλακισμοί διερχόμενων Ρομά, τραμπουκισμοί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και εμπρηστικές επιθέσεις. Αποτέλεσμα της δράσης της νεοναζιστικής οργάνωσης ήταν κατά καιρούς να σημειώνονται επεισόδια με Ρομά, οι οποίοι αντιδρούσαν στις επιθέσεις.
 
Ενδεικτικά αναφέρεται περιστατικό στο Μενίδι όπου μετά από εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, τον Ιούνιο του 2012, περαστικός Ρομά προπηλακίστηκε με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ολονύκτιες συγκρούσεις στα Άνω Λιόσια, ενώ παρόμοιο σκηνικό στήθηκε και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας.
 
Στην ίδια περιοχή, λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με τις καταθέσεις και τις καταγγελίες που επικαλείται το Έθνος, ομάδα περίπου 80 χρυσαυγιτών με επικεφαλής τοπικά στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης έκαψαν σπίτια των Ρομά. Τον Μάιο αφισοκολλήθηκε κείμενο που μεταξύ άλλων έγραφε: «Εξω οι γύφτοι, τελευταία ημέρα παραμονής τους σήμερα 31 Μαΐου 2013». Επίσης, σύμφωνα πάντα με το Έθνος, «πρωτοπαλίκαρο» των νεοναζί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 για εμπρησμό σε φορτηγό Ρομά.
 
Από το πογκρόμ δεν γλίτωσαν ούτε τα παιδιά Ρομά, των οποίων ζήτησαν τον διωγμό τους. Τον Ιούνιο του 2012 στην Κεφαλονιά «ομάδα συναγωνιστών με επικεφαλής τον πυρηνάρχη Χρ. Χουρμούζη» απομάκρυναν διά της βίας τσιγγανάκια από την Παιδική Χαρά του ΚΤΕΛ, αναφέρεται.
 
Επεισόδια προκλήθηκαν και τον Μάρτιο στην Κομοτηνή και τον Απρίλιο στη Μεσσηνία, όταν ο βουλευτής Δ. Κουκούτσης και άλλοι χρυσαυγίτες φώναξαν σε Τσιγγάνους που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας «Εξω οι γύφτοι από τη Μεσσηνία» αποκαλώντας τους «πανώλη». Οι Ρομά απομακρύνθηκαν τρομοκρατημένοι.
 
Σπέρνοντας το μίσος οι νεοναζί εξαπέλυαν επιθέσεις και και κατά όσων δεν ενστερνίζονταν τις πρακτικές των διωγμών και του πογκρόμ, ζητώντας την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την ομαλή ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία. Ενδεικτικά το Έθνος αναφέρει τον χαρακτηρισμό «γυφτοδήμαρχος» που αποδόθηκε από τους νεοναζί στον δήμαρχο Ευρώτα Λακωνίας Γιάννη Γρυπιώτη επειδή δεν συμμεριζόταν τις μεθοδεύσεις τους.
 
Τις διώξεις κατά των Τσιγγάνων επιβεβαιώνει και ο Κώστας Παϊτέρης, δημοτικός σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας. «Πριν από περίπου έναν χρόνο στην Ανθήλη της Λαμίας σημειώθηκαν διαμάχες ντόπιων και Τσιγγάνων γιατί κάποιοι μαζί με τη Χρυσή Αυγή δεν άφηναν 20 τσιγγανόπουλα, δημότες της Ανθήλης, Ελληνες πολίτες, να γραφτούν στο σχολείο. Τραυματίστηκαν γέροντες, χτυπήθηκαν παιδιά. Τελικά με παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας μπήκαν στο σχολείο, όμως προκλήθηκε φόβος στα παιδιά…», λέει.
 
Το 2012 ο Ηλίας Κασιδιάρης μιλώντας σε κατοίκους αποκάλεσε του Ρομά «ανθρώπινα σκουπίδια» και προέτρεψε τους πολίτες να τους «ξεφορτωθούν». «Εμείς θα είμαστε μαζί σας» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις του Κασιδιάρη αλλά και άλλων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στα Μέγαρα.
 
Ενδεικτική είναι και η ομιλία του ποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Ορφανάκου σε χωριό της Σπάρτης τον Απρίλιο του 2013, η οποία επίσης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της νεοναζιστικής οργάνωσης. Αφού έκανε λόγο για «γύφτους που δουλεύουν ως κατάσκοποι, όπως και οι γυναίκες τους και τα παιδιά τους» υποστήριξε πως «είναι στο DNA τους η παραβατικότητα και η υποκουλτούρα και δεν μπορούνα να συμμετάσχουν στα κοινωνικά δρώμενα μιας πολιτισμένης κοινωνίας». Χαρακτηρίζοντάς τους «βάρβαρα κτήνη» ανέκραξε «Έξω οι γύφτοι».