3 χρόνια, 69 κατηγορούμενοι και η ίδια η Χρυσή Αυγή, 133 μάρτυρες κατηγορίας, 440 έγγραφα, δεκάδες βίντεο και τηλεφωνικές συνομιλίες…

Ads

Αυτοί είναι ορισμένοι από τους αριθμούς με τους οποίους μπορεί να περιγράψει κανείς τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μια δίκη ιστορική εξαιτίας της πολιτικής χροιάς της, μια δίκη «αόρατη» για αρκετά ΜΜΕ καθώς η κάλυψη δεν είναι ανάλογη της σημασίας που έχει για την καταδίκη του ναζισμού και του φασισμού. Χάρη στο Παρατηρητήριο της Χρυσής Αυγής (Golden Down Wach), που ανεβάζει στην ιστοσελίδα του όλες τις εξελίξεις αλλά και τα ντοκουμέντα από τη δίκη υπάρχει πρόσβαση στην πληροφορία.

Στην εκπομπή Άλλη Διάσταση στην ΕΡΤ  με τον Κώστα Αρβανίτη μίλησαν ο Κωστής Παπαϊωάννου και ο Δημήτρης Ψαρράς ενώ στο βίντεο που επιμελήθηκε η Φ. Λαμπρίδη, τρεις από τους συνήγορους υπεράσπισης των αλιεργατών, της οικογένειας Φύσσα και του ΠΑΜΕ έδωσαν απαντήσεις για τον έως τώρα απολογισμό μίας δίκης που θα κλείσει λογικά στις αρχές του 2019.

Γιατί χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας η δίκη; «Αυτό που δικάζεται είναι μια ναζιστική οργάνωση που τελούσε πλήθος κακουργηματικών πράξεων υπό τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος.» λέει ο Θ. Καμπαγιάννης συνήγορος υπεράσπισης των αλιεργατών στους οποίους επιτέθηκαν μέλη της ΧΑ. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το αποδεικτικό υλικό είναι συντριπτικό και αποδεικνύει ότι τα εγκλήματα τα διέπραξε η ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση στα πλαίσια των ναζιστικών στόχων της.

Ads

Η Χρύσα Παπαδοπούλου (συνήγορος οικογένειας Φύσσα) , θυμίζει στην εκπομπή το ντοκουμέντο από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που ακούγεται στέλεχος της ΧΑ να λέει για τον Π. Φύσσα «Το ψάχναμε το μπαστάρδι»

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που έφερε στο φως η δίκη, δεκάδες ναζιστικές φωτογραφίες από τον κατασχεμένο υπολογιστή του Μιχαλολιάκου αλλά και βίντεο στα οποία φαίνεται ο διπλός λόγος της ΧΑ. Στις κλειστές συγκεντρώσεις παραδέχονται πως είναι ναζιστές και φασίστες σε αντίθεση με τον στρογγυλεμένο λόγο των δημόσιων ανακοινώσεων και συνεντεύξεων.

«Είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945, ναι είμαστε οι εθνικοσοσιαλιστές, οι ναζιστές οι φασίστες», «Μετά τη Βαϊμάρη ξέρουμε τι ακολούθησε. Ε λοιπόν για κάτι τέτοιο αγωνιζόμαστε κι εμείς στην Ελλάδα» . Οι παραπάνω είναι δύο μόνο από τις δεκάδες  φράσεις – ομολογίες του Ν. Μιχαλολιάκου από τα ντοκουμέντα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο.

Ο Κ. Παπαϊωάννου και ο Δ. Ψαρράς στο βίντεο που ακολουθεί σχολιάζουν όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και οι εκπρόσωποι της πολιτικής Αγωγής απαντούν στην ερώτηση τι θα συμβεί αν καταδικαστεί η ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση από τη στιγμή που είναι κόμμα εκλεγμένο στο κοινοβούλιο.