Εφοπλιστές, επιχειρηματίες, γιατρούς και δικηγόρους περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο η λίστα με τα λεγόμενα αόρατα εμβάσματα, την περίοδο 2013-2015. Το συνολικό ποσό που βγήκε στο εξωτερικό υπολογίζεται σε 2,5 δισ.

Ads

Στη δεκαετία 2000-2010 δισεκατομμύρια ευρώ, νόμιμα ή μη πέταξαν προς την ελβετική τράπεζα UBS. Ερευνώντας τη χρυσή αυτή δεκαετία οι οικονομικοί εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι χρόνο με το χρόνο τα ποσά που έβγαιναν από τη χώρα αυξάνονταν και τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματα που δηλώνονταν στη χώρα μας ήταν μικρότερα από τα χρήματα που κατέληγαν στο εξωτερικό.

Ο έλεγχος έχει φτάσει στο 2009, παρά τα τεράστια εμπόδια που υψώνουν οι δαιδαλώδεις μηχανισμοί νομιμοποίησης της φοροδιαφυγής.

Ο μεγαλύτερος όγκος της καυτής λίστας Μπόργιανς με πάνω από 10.500 ύποπτες τραπεζικές κινήσεις , έχει αποκωδικοποιηθεί. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες περίπου 300 μεγαλοκαταθέτες θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για εμβάσματα άνω του 1.000.000 ευρώ προς το εξωτερικό.

Ads

Οι 300 θα κληθούν να εξηγήσουν πόθεν έσχες τα χρήματα και αν αυτά έχουν δηλωθεί.

Στη μάχη των ελέγχων έχουν πάρει θέση 100 ελεγκτές του ΣΔΟΕ οι οποίοι αν δεν πάρουν επαρκείς εξηγήσεις θα δώσουν εντολή πλήρους φορολογικού ελέγχουν με βαρύτατες συνέπειες.

Στην προσπάθεια να ξετυλιχθεί το κουβάρι της φοροδιαφυγής οι Έλληνες εισαγγελείς ζήτησαν στοιχεία και από την Τράπεζα της Ελλάδας για εμβάσματα που έφυγαν από τη χώρα μεταξύ 1995 και 2015.

Ένας ηθοποιός και δύο γυναίκες συνάδελφοί του – με 1,5 εκατ. ευρώ η κάθε μία – γνωστοί και οι τρεις από την τηλεόραση, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα. Μαζί με ανθρώπους της τέχνης, γλύπτες και ζωγράφους, αλλά και πλαστικούς χειρουργούς, δικηγόρους… ακόμη και έναν ιερέα μεγάλου ναού των Αθηνών, με καταθέσεις 450.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του.

Εν τω μεταξύ, στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς προστέθηκε μία ακόμη η λεγόμενη λίστα των αόρατων εμβασμάτων ή λίστα χαρτοφυλακίων, με κινήσεις προς τράπεζες του εξωτερικού από τον Ιανουάριο 2013 έως τον Ιανουάριο 2015, για τις οποίες δεν ενημερώθηκε η αρχή Ξεπλύματος της Τράπεζας της Ελλάδας.

Περιέχει εκατοντάδες εμβάσματα για ένα σύνολο ποσών που αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.Τέσσερις τράπεζες έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία για έναν αριθμό καταθετών που ξεπερνούν τους 10.000.

Και αυτή η λίστα βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων και η έρευνα τρέχει παράλληλα με εκείνες για τις λίστες Λαγκαρντ και Μπόργιανς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα αυτή, εκτός από γιατρούς και δικηγόρους, βρίσκονται εφοπλιστές, επιχειρηματίες και κατασκευαστές. Ξεπερνούσαν το σκόπελο του ελέγχου απλά και ανώδυνα.

Δημιουργούσαν λογαριασμό χαρτοφυλακίου στην ίδια τράπεζα που είχαν καταθέσεις. Τις καταθέσεις τις μετέτρεπαν σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και μετοχές , σε άυλους τίτλους δηλαδή, έκλειναν τον κανονικό λογαριασμό και έκαναν αίτηση για άνοιγμα λογαριασμού χαρτοφυλακίου σε τράπεζα του εξωτερικού. Εκεί προχωρούσαν σε ρευστοποίηση.

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους καταθέτες που δεν έχουν δηλώσει τα χρήματά τους , να το κάνουν για να τα σώσουν. Φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα …αυτοκαταγγελθούν θα πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί , χωρίς άλλο φορολογικό έλεγχο και ποινικές κυρώσεις. …εκτός και αν προκύψουν στην πορεία νέα στοιχεία.

Αν τα αδήλωτα εισοδήματα γυρίσουν στη χώρα και επενδυθούν μέσα σε έναν χρόνο από την ημέρα της υπαγωγής στο πρόγραμμα της αυτοκαταγγελίας, ο φόρος θα μειώνεται και πάλι. Το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις καταθετών που ήδη ελέγχονται καθώς και εισοδήματα που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.

Πηγή: ΕΡΤ