Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς είχαν συγκεντρωθεί χρυσαυγίτες που αντάλλαξαν συνθήματα με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων. 

Ads

Συγκεκριμένα, οι χρυσαυγίτες που επεφημούσαν τον βουλευτή του κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Αρτέμη Ματθαιόπουλο, φώναζαν «όχι φυλακές για τους εθνικιστές» και οι αντιφασίστες απαντούσαν «ούτε στα συμβούλια, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Ως συμβολική πράξη αντίδρασης στην παρουσία των νεοναζί, η δημοτική σύμβουλος  και επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε δράση” Ελεάννα Ιωαννίδου πρότεινε οι δημοκρατικοί δημοτικοί σύμβουλοι να φορέσουν  ένα κίτρινο αστέρι που έγραφε «Jude», όπως αυτά που φορούσαν οι εβραίοι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με την πρόταση διαφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ, με τους τελευταίους να επικαλούνται τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα. Την υιοθέτησαν τα μέλη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) που βρισκόταν στην αίθουσα και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

image
(Φωτογραφία: Thestival.gr)

Ads

O Αρτέμης Ματθαιόπουλος ορκίστηκε υπό τις αποδοκιμασίες των αντιφασιστών αλλά και τα συνθήματα των χρυσαυγιτών. 

Υπενθυμίζεται ότι και χθες κατά την ορκωμοσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και των μελών του νέου περιφερειακού συμβουλίου, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας προκλήθηκε ένταση ανάμεσα σε μέλη της Χρυσής Αυγής και μελών της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).