Ομάδα χρυσαυγιτών επιτέθηκε και τραυμάτισε δυο γυναίκες έξω από το Εφετείο σήμερα το πρωί. Οι χρυσαυγίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο όπου διεξάγεται η δίκη της οργάνωσης, όταν επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τις δυο γυναίκες, η μία εκ των οποίων είναι η Ευγενία Κουνιάκη από την ομάδα δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, η οποία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ads

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δύο γυναίκες κατέβαιναν από το τρόλεϊ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προκειμένου να μεταβούν στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεδρίαζε το δικαστήριο. Ενώ οι πόρτες άνοιξαν, βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους χρυσαυγίτες, οι οποίοι πετούσαν τρικάκια.

Οι γυναίκες φώναξαν στον οδηγό να κλείσει την πόρτα, όμως οι επιτιθέμενοι ήταν πιο γρήγοροι και κατάφεραν να τις χτυπήσουν. Η μία δέχθηκε μπουνιά στη μύτη και η άλλη στο στόμα. Έγιναν 25 προσαγωγές χρυσαυγιτών στη ΓΑΔΑ, ύστερα από τις καταγγελίες των μαρτύρων και την επέμβαση της αστυνομίας, οι οποίοι αργότερα, αφέθηκαν ελεύθεροι. Πρόκειται για 23 άνδρες και δύο γυναίκες.

Νωρίτερα, έφθασαν στη ΓΑΔΑ πέντε βουλευτές της Χρυσής Αυγής, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι επίσης βρίσκονται έξω από την ΓΑΔΑ αναμένοντας τις εξελίξεις της προανάκρισης.

Ads

Η Ευγενία Κουνιάκη μετά την επίθεση, δήλωσε: «Κατέβηκα από το τρόλεϊ 14 και αμέσως βλέπω ομάδα 10-15 ατόμων να πηδούν τα αμάξια στην λεωφόρο Αλεξάνδρας και να κυνηγούν κάποιον στο τρόλεϊ, βρίζοντας. Φτάνουν μπροστά μου για να μπουν μέσα στο τρόλεϊ. Εμείς φωνάζαμε ‘σταματήστε’ και στον οδηγό να κλείσει τις πόρτες. Ένας με χτύπησε με φόρα στο πρόσωπο. Περάσαμε απέναντι φωνάζοντας την αστυνομία να τους συλλάβει, υπήρχαν ΜΑΤ, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Μόνο δύο αστυνομικοί μας είπαν να πλύνουμε το πρόσωπο και να ηρεμήσουμε. Μετά μάθαμε, ότι έγιναν προσαγωγές αλλά μεταξύ αυτών δεν είναι αυτός που μας επιτέθηκε, τον οποίο μπορώ να αναγνωρίσω. Δεν ξέρω το όνομά του». 

«Η παρουσία μετά την επίθεση των Λαγού, Καρακώστα, Κούζηλου αποτελεί ανάληψη της πολιτικής ευθύνης»

Ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής στην πολύκροτη δίκη, Θανάσης Καμπαγιάννης μιλώντας σε ρεπόρτερ έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ, δήλωσε: «Τα άτομα που χτύπησαν τη συνάδελφο και την άλλη κοπέλα ήταν άτομα που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν τη δίκη ως κοινό. Υπάρχει αυτή η διαδικασία εκφοβισμού και τραμπουκισμού του κόσμου ακόμα και των μαρτύρων και πλέον και των δικηγόρων της δίκης. Στη συνέχεια τα συγκεκριμένα άτομα απομακρύνθηκαν και κατευθύνθηκαν προς το μετρό. Η αστυνομία τα συνόδευε και κατόπιν παρέμβασης δικής μας και των θυμάτων που έλεγαν ότι ανάμεσά τους είναι αυτοί που έκαναν την επίθεση, υποθέτω ότι έγιναν οι προσαγωγές» πρόσθεσε.

«Το επεισόδιο έγινε μπροστά σε αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα συνεπλάκησαν και με αστυνομικους. Άρα κανονικά θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι προσαγωγές. Πριν την καταγγελία. Πάντως μετά την καταγγελία των θυμάτων που επισημαίνω ότι ήταν άγρια, έγιναν οι συγκεκριμένες προσαγωγές. Μας προξένησε μεγάλη εντύπωση σε όλους τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής που είμαστε εδώ, ότι ήρθαν βουλευτές και δικηγόροι της ΧΑ που κατά δήλωση της αστυνομίας ήρθαν σε επικοινωνία με τους προσαγόμενους. Κάτι το οποίο είμαι πρωτοφανές.

Οι προσαγόμενοι ποτέ δεν έρχονται σε επικοινωνία με δικηγόρους πριν μετατραπεί σε σύλληψη ή πριν απελευθερωθούν τα άτομα. Είχαμε προνομιακή επικοινωνία δικηγόρων με τα άτομα που προσήχθησαν πριν την διαδικασία της αναγνώρισης, με παρουσία βουλευτών της ΧΑ. Συγκεκριμένα βρέθηκε μαζί τους ο Κασιδιάρης και έχουν έρθει και μια σειρά από βουλευτές της ΧΑ αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της επίθεσης στη συνάδελφό μας. Γιατί για εμάς το ότι προσήλθαν, ο Λαγός, ο Καρακώστας, ο Κούζηλος, υπόδικοι δηλαδή για την εγκληματική οργάνωση στη ΓΑΔΑ προκειμένου να υπερασπίσουν αυτούς που χτύπησαν τη συνάδελφό μας αποτελεί ανάληψη της πολιτικής ευθύνης του συγκεκριμένου χτυπήματος».

Η δίκη διακόπηκε για τις 3 Νοεμβρίου, αφού το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να βρίσκονται εισαγγελέας και ένας δικαστής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της ΓΑΔΑ από όπου θα καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

* Φωτογραφία από το Golden Dawn Watch