Σαν να μην συνέβη τίποτα, ποτέ, η κυβέρνηση, με φωτογραφική τροπολογία δίνει τη δυνατότητα χρήσης POS για την αγορά ακινήτων με σκοπό την απόκτηση Golden Visa, παρά την υπόθεση των «κινεζικών», στην οποία εμπλεκόταν ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.

Ads

Επιπλέον, η δυνατότητα χρήσης POS δίνεται αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Από το βήμα της Βουλής ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε πως  πολλές χιλιάδες, κυρίως Κινέζοι, απέκτησαν τις Golden Visa μέσω της χρήσης των POS και συμπλήρωσε: «Υπήρξε μια εμπλοκή ως προς τη χρήση αυτών των μηχανημάτων και αυτή οδήγησε στην παύση των πράξεων μέσω POS. Το αρχικό δικό μου ενδιαφέρον για το θέμα αυτό προήλθε όταν πήρα τα στοιχεία της Golden Visa και είδα ότι μετά από αυτό το γεγονός το πρόγραμμα σχεδόν είχε παγώσει».

Ωστόσο, επρόκειτο  για κάτι περισσότερο από μια… «εμπλοκή». Υπενθυμίζεται, ότι μέσα σε μόλις τρεις μήνες το 2018 και μέσα από τα οκτώ τερματικά POS που είχε προμηθευτεί η εταιρία Destiny, συμφερόντων της οικογένειας Παπαευαγγέλου, από την Εθνική Τράπεζα, έγιναν 265 συναλλαγές ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Υπό κανονικές συνθήκες αυτός ο όγκος των συναλλαγών γίνεται σε βάθος τουλάχιστον μιας διετίας. Βασικός στόχος ήταν να σπάσει τα capital controls που ισχύουν στην Κίνα και, ταυτόχρονα, το νομικό πλαίσιο που ορίζει τη χορήγηση Visa (Χρυσής Βίζα) στην Ελλάδα. Αυτή η φρενίτιδα που καταγράφηκε στα 8 επίμαχα POS ήταν κι εκείνη που έκανε την UnionPay International, τον φορέα διαχείρισης καρτών της Κίνας, να ενεργοποιήσει το σήμα του συναγερμού – ένα σήμα, που έφθασε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως την Τράπεζα της Ελλάδος και την πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα. Η υπόθεση των «κινεζικών POS» είχε προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία ζητούσε να διερευνηθεί τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων, την ώρα που οι κινεζικές αρχές διεξάγουν έρευνα για παραβίαση capital controls και ενδεχομένως ξεπλύματος χρήματος.

Παρόλ’ αυτά, ο Αδ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τη γνωμοδότηση της Τραπέζης της Ελλάδος, με την υπογραφή της επιτροπής και του κ. Αλιβιζάτου, ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή ή εθνική νομοθεσία από τη χρήση του POS, «των οποίων η χρήση θεωρείται απολύτως νόμιμη, συνήθης και διάφανη τραπεζική συναλλαγή στο έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος».

Ads

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από λίγες ημέρες η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος απέστειλε στον εισαγγελέα νέα υπόθεση με αγοραπωλησίες ακινήτων Golden Visa.