Την εκτίμηση ότι η συζήτηση για το χρέος θα χρειαστεί χρόνο και ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει μια ελάφρυνση αν δεν υπάρξει πανευρωπαϊκή λύση έκανε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.  

Ads

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα «Το χρέος και η απομείωσή του», ο Γιάννης Δραγασάκης πρότεινε τη θέσπιση ορίου για το χρέος στο Σύνταγμα και είπε επίσης ότι η διαδικασία για το χρέος «θα πάει πολύ πέρα από το 2018» και ότι επειδή οι δανειστές της Ελλάδας είναι υπερχρεωμένοι δεν είναι εύκολο να υπάρξει μεγάλη απομείωση, αν δεν γίνει πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους.

Αναφορικά με τη θέσπιση συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα ορίζει όριο χρέους υπενθύμισε ότι αυτό το έχει κάνει το Εκουαδόρ, όπου στο Σύνταγμα δεν ορίζεται το ποσοστό, καθώς αυτό γίνεται με νόμο, «αλλά υπάρχει μία ρύθμιση που στο θυμίζει».

Όσον αφορά την λύση που μπορεί να επιτευχθεί για το χρέος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε, έχουμε την ιδιομορφία ότι οι πιστωτές μας είναι και αυτοί υπερχρεωμένοι».

Ads

Όπως εξήγησε μετά το PSI το ελληνικό χρέος διακρατείται κυρίως από ευρωπαϊκά κράτη, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη υψηλό δημόσιο χρέος, ή από ευρωπαϊκούς θεσμούς που στηρίζονται χρηματοδοτικά από Κράτη Μέλη. Αυτό σημαίνει πως πέρα από τη λύση που μπορούμε και πρέπει να επιδιώξουμε σε διμερές επίπεδο είναι απαραίτητη η ρύθμιση του ζητήματος του χρέους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στη βάση της αμοιβαιοποίησης, ούτως ώστε η λύση να είναι ριζική και μόνιμου χαρακτήρα.

Αναφορικά με το χρόνο που θα πάρει η διαδικασία για το ελληνικό χρέος, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι καθώς «έχουμε μία συμφωνία στο Eurogroup που ορίζει τρεις χρόνους, άμεσα μέτρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ακόμα και αν έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα μιλάμε για μία διαδικασία που πάει πέρα από το 2018».

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέφερε επίσης  πως η παρούσα Υποεπιτροπή έχει να παίξει έναν ρόλο σύνθετο. Αφενός πρέπει να ασχοληθεί με τα χαρακτηριστικά και τα αίτια της συγκεκριμένης χρεοκοπίας, αφετέρου να διαμορφώσει και να προτείνει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπέρβασης του συγκεκριμένου ιστορικού μοτίβου, στη βάση του οποίου ένας κύκλος δανεισμού οδηγεί σε υψηλό δημόσιο χρέος, στη συνέχεια στη χρεοκοπία, κατόπιν στον αποκλεισμό από τις αγορές και εν τέλει στην επιβολή καθεστώτος διεθνούς επιτροπείας.

Στην ομιλία του, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε τρία σημεία καταλυτικά για την υπέρβαση του παραπάνω ιστορικού μοτίβου:

Το πρώτο σημείο περιλαμβάνει το παραγωγικό σύστημα και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Έως τώρα είχαμε ένα παραγωγικό μοντέλο που βασιζόταν στην κατανάλωση – στο μεγαλύτερο μέρος της εισαγόμενων προϊόντων – και χρηματοδοτούταν από το συνάλλαγμα της ναυτιλίας και του τουρισμού και φυσικά από δάνεια. Πρέπει να μεταβούμε σε ένα παραγωγικό σύστημα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης με ισχυρά χαρακτηριστικά αναδιανομής.   

Το δεύτερο σχετίζεται με ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης. Για παράδειγμα, εξετάζοντας και την πείρα άλλων χωρών, μια πρόταση που θα μπορούσε να κατατεθεί στον επικείμενο διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα ήταν η θέσπιση ενός ανώτατου ορίου στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους, ο οποίος θα εγκρίνεται από τη Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Το τρίτο σημείο αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που αποτελούν γενεσιουργό αιτία αλλά και παράγοντα επιδείνωσης του προβλήματος υπερχρέωσης.