Οκτώ φορές πυροβόλησε συνολικά, με το υπηρεσιακό πιστόλι των εννέα χιλιοστών, ο 46χρονος αρχιφύλακας, Χρήστος Ζαπαντιώτης, που σκότωσε τη σύζυγο, την πεθερά και την μόλις 3,5 ετών κόρη του, πριν αυτοκτονήσει δίπλα της, στο διαμέρισμα – τόπο της ανείπωτης τραγωδίας – των Αγίων Αναργύρων. Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως τα πάντα έγιναν για ένα διαμέρισμα. 

Ads

H τραγωδία διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα στο διαμέρισμα του 2ου ορόφου, στην οδό Ευριπίδου στους Αγίους Αναργύρους όπου έμενε ο δράστης και αυτόχειρας, μαζί με την 37χρονη σύζυγό του, γιατρό ρευματολόγο, και την κορούλα τους, 3,5 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης είχε αρκετό καιρό εντάσεις με την πεθερά του για το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, στο οποίο και διεμένε.

Το χρονικό της τραγωδίας

Από μαρτυρίες που έχουν στην διάθεση τους οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, προκύπτει ότι η σχέση του δράστη και αυτόχειρα με την πεθερά του, ήταν τεταμένη, για λόγους οικονομικούς – κληρονομικούς και συγκεκριμένα για το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου που έμενε η πεθερά – και αυτός ήθελε να το γράψει στην κόρη της και σύζυγό του, ώστε να μπορέσει να το αξιοποιήσει για οικονομικούς λόγους. 

Ads

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς διαμειφθεί χθες το βράδυ αλλά εκτιμάται ότι ξέσπασε άγριος καβγάς μεταξύ του αρχιφύλακα και της συζύγου του, στο σαλόνι του σπιτιού, την ώρα που το κοριτσάκι τους κοιμόταν.

Πάνω στον καβγά, ο αστυνομικός φαίνεται πως πυροβόλησε την γυναίκα, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα. Η πεθερά του ανέβηκε από τον αποκάτω όροφο να δει τι συνέβη και τότε ο αστυνομικός την πυροβόλησε κι αυτήν. 

Από την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση, διαπιστώνεται ότι η σύζυγος φέρει τρεις σφαίρες στον θώρακα και στην κοιλιά και η πεθερά δύο σφαίρες. Φαίνεται επίσης ότι ο δράστης και αυτόχειρας καταδίωξε την πεθερά του, η οποία προσπάθησε να διαφύγει.

Το κοριτσάκι βρέθηκε νεκρό με μια σφαίρα στο κεφάλι στο κρεβάτι των γονιών του, ενώ ο πατέρας του βρέθηκε γονατιστός μπροστά του, όπου αυτοπυροβολήθηκε κάτω από το σαγόνι. Δίπλα στη σορό του, βρέθηκε το υπηρεσιακό όπλο του, με το οποίο διέπραξε το τριπλό έγκλημα και αυτοκτόνησε.

Το προφίλ του αρχιφύλακα 

Ο Χρήστος Ζαπαντιώτης ήταν εν ενεργεία αστυνομικός, αρχιφύλακας στον βαθμό. Είχε καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία. Το 1996 έφυγε από την Αστυνομική Διεύθυνση του Αερολιμένα Ελληνικού και τοποθετήθηκε στη φρουρά του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι και σήμερα. 

Οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων και υπηρεσιακά άψογο αστυνομικό, ο οποίος – λένε αστυνομικές πηγές – ποτέ δεν είχε απασχολήσει, ποτέ δεν είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα. 

Μάλιστα, όπως λένε, τις τελευταίες ημέρες εργαζόταν κανονικά και μέχρι χτες στις 17.00 το απόγευμα, ήταν με τον Κώστα Σημίτη καθώς συνόδευε τον πρώην πρωθυπουργό σε γεύμα, ενώ σήμερα και αύριο είχε ρεπό.

«Ήταν βίαιος με τη σύζυγο του»

Ο αδερφός της πεθεράς του Ζαπανιώτη ξέσπασε ωστόσο, μπροστά στις κάμερες. Υποστήριξε ότι ο δράστης του μακελειού ο άνθρωπος που δεν δίστασε να αφαιρέσει την ζωή του ίδιου του του παιδιού ήταν βίαιος με την σύζυγό του. Ότι την χτυπούσε καθημερινά τα τελευταία δυο χρόνια ζητώντας χρήματα.

«Ένας εγκληματίας. Κάθε μέρα την έδερνε για να πάρει τα λεφτά ο αλήτης! Την απειλούσε με το όπλο εδώ και δυο χρόνια. Ήθελε να πάρει μεγάλο αυτοκίνητο για να πηγαίνει στο Κολωνάκι στον Σημίτη. Γι’ αυτό την σκότωσε. Και ανέβηκε η αδερφή μου επάνω και σκότωσε και την αδερφή μου. Η αδερφή μου, μου έλεγε ότι υποφέρουν. Πέθανε το παιδί της ο ανιψιός μου και ήθελε αυτός να πάρει τα μισά λεφτά», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Μιχάλης Χερουβείμ, αδελφός της πεθεράς και θείος της συζύγου του δράστη, μιλώντας στον Σκάι, τον χαρακτήρισε ψυχοπαθή και ανέφερε πως ο 46χρονος είχε πει στη σύζυγό του ότι «αν μπορούσε να σκοτώσει τον ‘κοντό’, θα τον σκότωνε», εννοώντας τον Κώστα Σημίτη.

«Εγώ ήρθα από τη Νάξο προχθές, να μείνω εδώ. Αν με έβρισκε θα με σκότωνε και εμένα. Με είχε στο στόχαστρο και εμένα. Ήθελε να πάρει, λέει, αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, να το πηγαίνει στο Κολωνάκι, γιατί είχε βρει πάρκινγκ και να πάρει το μικρό αυτοκίνητο η γιατρίνα η ανιψιά μου. Αυτή δεν ήθελε. Όλο λεφτά της ζητούσε!», πρόσθεσε.

Τεστ καταλληλότητας το 2011

Ο αρχιφύλακας, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, είχε περάσει από την επιτροπή καταλληλότητας, το 2011 και η οποία τον έκρινε απολύτως ικανό να φέρει όπλο. Επρόκειτο να ξαναπεράσει σύντομα – ενώ όπως λένε οι προϊστάμενοί του, δεν είχε δείξει ποτέ συμπεριφορά που να παραπέμπει σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο περί όπλων, οι αστυνομικοί εξετάζονται απ’ τις επιτροπές της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καταλληλότητα τους να φέρουν πυροβόλα όπλα, πριν την είσοδο τους στο Σώμα.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στο νόμο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο: «οι αστυνομικοί υποβάλλονται σε εξέταση για τον έλεγχο της καταλληλότητας τους να φέρουν πυροβόλο όπλο, μέσα σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτηση τους, από τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών. Η εξέταση γίνεται από ειδική επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. 

» Η επιτροπή διερευνά με ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη των εξεταζομένων, την εν γένει προσωπικότητα αυτών και κυρίως την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις – και αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για το αν η προσωπικότητά τους παρέχει τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου. Αν η επιτροπή διαγνώσει και ενδείξεις ψυχοπαθολογίας, παραπέμπει τον αστυνομικό στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις για την Υγειονομική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας».

Αν οι υγειονομικές επιτροπές αποφανθούν ότι κάποιος αστυνομικός δεν είναι κατάλληλος να φέρει όπλο, τοποθετείται σε θέση που δεν οπλοφορεί. Πάντως, μπορεί κάποιος να σταλεί για εξέταση σε χρόνο μικρότερο απ’ την πενταετία, αν από την υπηρεσία του διαπιστωθεί μη φυσιολογική συμπεριφορά.

Στην περίπτωση του 46χρονου, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, δεν υπήρξε η παραμικρή παρέκκλιση, αλλά στο πλαίσιο της έρευνας για την τραγωδία θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι.