Για 13η μέρα παραμένουν στο Σύνταγμα οι Σύροι πρόσφυγες, με κάποιους από αυτούς να συνεχίσουν την απεργία πείνας ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση άσυλο. Το ζήτημα των Σύρων του Συντάγματος πέραν της κοινωνικής του διάστασης παίρνει και διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης. Το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, την ίδια στιγμή που στο στόχαστρο μπαίνουν οι εκτοπισμένοι ελέω χριστουγεννιάτικης αγοράς με την Περιφέρεια Αττικής να καλείται από τη ΓΑΔΑ να πάρει θέση στο ζήτημα και την Ρένα Δούρου να καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ads

Για πολιτική υποκίνηση, από συγκεκριμένους κύκλους, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, αναφερόμενος στο ζήτημα των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα. Μιλώντας στον ρ/σ ΒΗΜΑ, ο Άγγελος Συρίγος υποστήριξε ότι «είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν το θέμα με την Υπατία», προσθέτοντας ότι από τους Σύρους πρόσφυγες οι περισσότεροι μπορούν να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Την αρχή των αντιπαραθέσεων έκανε τη Δευτέρα το πρωί ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Δημοσίας Τάξης Βασίλη Κικίλια είπε πως «η εικόνα που έχει το Σύνταγμα τις τελευταίες μέρες απωθεί τον κόσμο να πάει στο Σύνταγμα που είναι η καρδιά του εμπορίου».

Απάντηση στον κ. Γεωργιάδη έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η οποία είπε πως «ως αρχαιολάτρης, ο κ. Γεωργιάδης όφειλε να ξέρει ότι οι πρόσφυγες, ως ικέτες, είναι πρόσωπα στα οποία η πολιτεία οφείλει σεβασμό. Ως ευσεβής χριστιανός, γνωρίζει ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης – όχι βιτρίνας και κατανάλωσης, ούτε, πολύ περισσότερο, ανθρωποφαγικής εκκαθάρισης, σαν αυτή που εφάρμοζαν καθεστώτα τύπου Απαρτχάιντ». Συμπλήρωσε επίσης πως «η προτροπή προς τον κ. Κικίλια, να εκκαθαριστεί η πλατεία Συντάγματος από τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, είναι ντροπή για τον ίδιο, πολύ περισσότερο όμως για τη Νέα Δημοκρατία, που τον επέλεξε ως εκπρόσωπο».

Τη σκυτάλη από τον βουλευτή της ΝΔ πήρε στη συνέχεια η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής η οποία με επιστολή της κάλεσε την περιφέρεια να λάβει υγειονομικά μέτρα καθώς «απειλείται η δημόσια υγεία» στην πλατεία Συντάγματος όπου πραγματοποιούν απεργία πείνας Σύροι πρόσφυγες.

Ads

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου απαντώντας στην επιστολή της ΓΑΔΑ έκανε λόγο για «στρεβλό τρόπο αντιμετώπισης του μείζονος αυτού θέματος», καθώς δεν απευθύνεται στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας αλλά στην Περιφέρεια Αττικής η οποία έχει επικουρικό ρόλο.

Η περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι «είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αντιμετωπίζοντας τα κρίσιμα ζητήματα – όπως την άμεση παροχή καταλύματος καθώς και την αναγνώριση του προσφυγικού καθεστώτος, της χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων, ένταξης στο σύστημα ασύλου όσων το επιθυμούν – και τονίζει ότι με τις προτεινόμενες από τη ΓΑΔΑ ενέργειες, όπως είναι η διενέργεια αυτοψίας, δεν δίνεται καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να οξυνθεί με τη συνεχιζόμενη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Απλά γίνεται μετακύλιση ευθυνών και περιπλοκής αρμοδιοτήτων μέσα σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων».

«Η παρουσία των προσφύγων σε απόσταση λίγων μέτρων κάτω από τα παράθυρα της Βουλής και του καθ ύλην αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει καταλυτικά, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό για άμεση λύση», κατέληξε η Ρένα Δούρου.