«Τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus εξαντλούνται», γράφει η εφημερίδα της Βαρκελώνης La Vanguardia. Μάλιστα, οι Βρυξέλλες φέρονται να έχουν απευθύνει έκκληση προς τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεισφέρουν οικονομικά για να διασωθεί το πετυχημένο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, καθώς και άλλα προγράμματα όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και ερευνητικά προγράμματα, οι επιχορηγήσεις των οποίων πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες του έτους.
 

Ads

«Το πρόγραμμα Erasmus δεν έχει πλέον χρήματα, οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έχουν εξαντληθεί και πολύ σύντομα όπως και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα θα κηρύξει στάση πληρωμών, αν οι χώρες – μέλη της ΕΕ συνεχίσουν να αρνούνται την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2012», τόνισε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ.
 
Αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ξεκαθάρισε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι σε κατάσταση στάσης πληρωμών από την αρχή του μήνα και δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τα κράτη. Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει η σειρά του Erasmus, του προγράμματος για τους φοιτητές και στο τέλος του μήνα το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας δεν θα έχει πλέον χρήματα».
 
Η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις περιέκοψαν τον προϋπολογισμό του 2012 μειώνοντας τις δαπάνες στα 129 δισ. ευρώ, δηλαδή 4 δισ. λιγότερα από όσα είχαν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφσκι αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να παρουσιάσει ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με τον οποίο θα ζητά από τους «27» να αυξήσουν κατά «πολλά δισεκατομμύρια» τη χρηματική συνεισφορά τους. Θα πρέπει να καλυφθεί μια «τρύπα» ύψους 10 δισεκατομμυρίων, σημείωσε ο Λαμασούρ.
 
«Αν δεν έχουμε αυτόν το διορθωτικό προϋπολογισμό ως το τέλος του έτους, οι απώλειες θα φτάσουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία, τα 600 εκατομμύρια για την Ελλάδα, 900 για την Ισπανία και 150-200 για τη Βρετανία», προειδοποίησε.
 
Η κατάσταση αυτή μπορεί να παραταθεί αφού επτά χώρες – Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία και Αυστρία – δεν δέχονται τον προϋπολογισμό του 2013 που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο προβλέπονται δαπάνες ύψους 138 δισ. ευρώ, δηλαδή 9 δισ. περισσότερα (+6,8%) σε σχέση με το 2012.