Την αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε στο στόχαστρο της κριτικής του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, χαρακτηρίζοντας εντελώς αβάσιμες και αναληθείς τις κατηγορίες της για πολιτική υπερφορολόγησης με στόχο τα μεγάλα πλεονάσματα για να συντηρήσει την εκλογική πελατεία της η κυβέρνηση.

Ads

Όπως τόνισε ο Γ. Χουλιαράκης, «απέχει πολύ από την αλήθεια, αυτή η επίδικη αναφορά της ΝΔ για την υπερφορολόγηση», καθώς όπως είπε, «η συνολική απόδοση των φορολογικών εσόδων υπολείπονταν το 2017 του στόχου κατά ένα δισ. ευρώ».

«Μειώθηκαν τα έσοδα, δεν αυξήθηκαν», σημείωσε ενώ αντέτεινε ότι, βασικές πηγές του πλεονάσματος ήταν η βελτίωση της οργάνωσης της κοινωνικής ασφάλισης, που έφερε σημαντικά έσοδα, η μεγάλη μείωση της ανεργίας, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η εκκαθάριση του μητρώου συντάξεων.

Ο Γ. Χουλιαράκης, μίλησε για «συστηματική μόνιμη προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», τόνισε ότι για το 2018 έχουν εξασφαλιστεί 300 εκ ευρώ για να ενισχυθούν τα οικογενειακά επιδόματα και να καταπολεμηθεί η παιδική φτώχεια και επεσήμανε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό δρομολογούνται δράσεις με επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ.

Ads

«Το κοινωνικό μέρισμα προφανώς και δεν αποτελεί ναυαρχίδα της κοινωνικής πολιτικής μας. Όμως είναι ένα σημαντικό εργαλείο που καλύπτει το 32% του πληθυσμού, ήτοι 1,4 εκ. νοικοκυριά, δηλαδή ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα που βιώνει εισοδηματική φτώχεια. Αποτέλεσμα μόνο αυτής της δράσης είναι ότι ο δείχτης της κοινωνικής φτώχειας θα μειωθεί κατά 1,4% μονάδες», υπογράμμισε.

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων δεν είναι επιλογή ή επιδίωξη της κυβέρνησης».

«Τόσο ο προϋπολογισμός του 2017 όσο και του 2016, προέβλεπε επίτευξη και όχι υπέρβαση του στόχου, ειδικά για τα έσοδα», τόνισε ο Γ. Χουλιαράκης προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η διαπραγμάτευση γίνεται με 4 θεσμούς και 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και οι δικοί μας στόχοι δυστυχώς δεν ενσωματώνονται στο προϋπολογισμό».

«Η δημοσιονομική πολιτική δεν ασκείται σε πραγματικό χρόνο. Δεν είναι «play station» o τρόπος ποσοτικοποίησης της, αλλά στηρίζεται στη συμπεριφορά των νοικοκυριών προηγούμενων ετών», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι έχουμε υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων είναι ένδειξη επιτυχίας».

«Όσο δεν είμαστε ειλικρινείς και αρκούμαστε σε λαϊκίστικα αφηγήματα, ενισχύουμε τις ακραίες φωνές ενώ δεν ενισχύουμε την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος», κατέληξε ο Γ. Χουλιαράκης.