Νέα δεδομένα στον πολιτικό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται μετά την εγκατάλειψη της Ελιάς από την Πρωτοβουλία των 58. Παρά την προσπάθεια αποδραματοποίησης που γίνεται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, γεγονός είναι ότι η απόφασή τους να μη συμμετέχουν στο κοινό ευρωψηφοδέλτιο των συνεργαζόμενων κινήσεων αποτελεί τον επίλογο μιας προσπάθειας που κατέρρευσε πριν δοκιμαστεί στις κάλπες. Η απόφαση των 58 έρχεται – με αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ – λίγες μόλις ημέρες πριν τη Συνδιάσκεψη στις 8-9 Μαρτίου για τη συγκρότηση του συμμαχικού σχήματος. Εκ των πραγμάτων ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα στο χώρο της Κεντροαριστεράς όπου όλοι ξαναρχίζουν από την αρχή. 

Ads

Η απόφαση του Ευ. Βενιζέλου για ευρωκλογές με σταυροδοσία λειτούργησε ως καταλύτης αφού επιβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να κρατήσει ούτε τα προσχήματα ως προς τον έλεγχο του πολιτικού εγχειρήματος. Οι δικοί του υποψήφιοι προφανώς και θα εξόντωναν τους μη αναγνωρίσιμους υποψήφιους των 58. Στο δε εσωτερικό της κινησης υπήρξε μεγάλη αναστάτωση από τη στιγμή που έγινε γνωστή η σταυροδοσία  κι αυτό γιατί υπήρξε δυστοκία στην εύρεση υποψηφίων. Μόνο ο Νίκος Μπίστης και η Αθηνά Δρέττα – προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ – εξέφρασαν την επιθυμία να κατέβουν.

Εκτός αυτού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και «58» υπήρξαν αντιθέσεις για το όνομα και τα σύμβολα του συμμαχικού σχήματος. Μια μεγάλη ομάδα πρωτοστατούντος του Γιάννη Βούλγαρη θεωρούσε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να καπελώσει στο σχήμα. Μετά λοιπόν από περίπου δύο εβδομάδες φαγούρας, με αντιθέσεις και διαφωνίες, ο Γιάννης Βούλγαρης πήρε τηλέφωνο τον Ευ. Βενιζέλο και του ανακοίνωσε ότι κατεβαίνουν από το πλοίο.

Όπως ανακοίνωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Βούλγαρης, οι «58» δεν θα πάρουν μέρος στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ στη συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς δεν θα συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή, αλλά θα πάνε μόνο ως παρατηρητές. Πάντως ο Γιάννης Βούλγαρης φέρεται να διαβεβαίωσε ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα στηριχτεί από τους «58», ενώ η Κίνηση θα παραμείνει δραστήρια και μετά τις ευρωεκλογές και πιστή στο στόχο της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι εφόσον κάποιος μετέχων στην κίνηση το επιθυμεί μπορεί ατομικά να κατέβει στις ευρωεκλογές με το συμμαχικό ψηφοδέλτιο.

Ads

Από την ώρα του τηλεφωνήματος και μετά γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της αποτυχίας με την ανάδειξη της πολιτικής στήριξης των 58 στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και των συνεργαζόμενων κινήσεων. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους ξεκαθαρίζοντας ότι οι 58 μπορεί να μην μετέχουν οργανωτικά «αλλά είναι κοντά μας πολιτικά». Αντίστοιχου ύφους είναι και η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την άτυπη επιτροπή για τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων για τις εκκρεμότητες των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση αυτή προτάθηκε μεταξύ άλλων το όνομα του ενιαίου ψηφοδελτίου να είναι «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη» ή εναλλακτικά «Ελιά – Προοδευτική Παράταξη». 

«Εμείς θέσαμε κάποια κριτήρια για το ψηφοδέλτιο και την παράταξη, ζητώντας κάποιες διαβεβαιώσεις. Αυτές δεν δόθηκαν και έτσι οδηγηθήκαμε σε μια “μη συμμετοχή” -και όχι ρήξη– των “58” ως “58” στο ευρωψηφοδέλτιο», δήλωσε πάντως στο tvxs.gr ο Σταύρος Λειβαδάς, μέλος του Συντονιστικού οργάνου της Πρωτοβουλίας των 58. Επιβεβαίωσε ότι οι «58» θα συμμετάσχουν στην συνδιάσκεψη για την κεντροαριστερά υποστηρίζοντας τις θέσεις που έχουν εκφράσει μέχρι τώρα. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ανανέωση των προσώπων κατά την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου. «Αυτά τα λέγαμε, τα λέμε και θα τα λέμε», εξηγεί, προσθέτοντας ότι το μόνο που αλλάζει είναι η συμμετοχή στο κοινό ψηφοδέλτιο καθώς δεν δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις από την Χαριλάου Τρικούπη ότι θα είναι «επαρκώς ανανεωτικό, όπως θα το θέλαμε».

Αυτό γίνεται σαφές και από την ανακοίνωση των 58 που αφήνει αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ: Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «αντιπρόσωποι» των 58 στο ψηφοδέλτιο. Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα.

Η ανακοίνωση των 58

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιταχύνεται. Παράλληλα αποσαφηνίζονται οι συνθήκες με τις οποίες θα βαδίσει σε αυτές ο κεντροαριστερός χώρος και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Η πρωτοβουλία των 58 έδωσε πρόσφατα το πολιτικό στίγμα για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον εκλογικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια αλλαγή στην Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κυριαρχία των Συντηρητικών και να αποκρουστεί η επίθεση των ποικιλόχρωμων ευρωσκεπτικιστών. Η πρωτοβουλία των 58 εμφανίστηκε για να προωθήσει το πολιτικό αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με έμφαση στις νέες γενιές, και την πολιτική συγκρότηση του Τρίτου Πόλου ώστε να μην επικρατήσει ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μέσα από αυτό το πρίσμα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι πετύχαμε σε αυτό το ολιγόμηνο διάστημα;

Λιγότερα από όσα θέλαμε – Περισσότερα από όσα ήταν στην αφετηρία.

Οι άμυνες και οι στενοί μικροκομματικοί υπολογισμοί είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου που είναι αναγκαία προκειμένου αυτός να παίξει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο στη νέα φάση που μπαίνει η Ελλάδα. Ο κίνδυνος τα δύο κόμματα του χώρου να καταλήξουν σε μικρά δορυφορικά σχήματα του μικρού δικομματισμού είναι μεγάλος, και για κάποιες δυνάμεις σε αυτά είναι και αποδεκτός στόχος. Επιπλέον, οι αντιστάσεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου σε όλο το πολιτικό φάσμα, αποδεικνύονται ισχυρές.
 
Από την άλλη τα πράγματα κινήθηκαν και η πρωτοβουλία των 58 συνέβαλε ουσιαστικά. Το ζήτημα της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής Παράταξης ήρθε στο κέντρο της ημερήσιας διάταξης του χώρου. Τα κόμματα, οι κινήσεις τα στελέχη στοιχήθηκαν ως προς αυτό. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια κεντρομόλος δυναμική και μια ελπίδα συγκρότησης του τρίτου πόλου.
 
Με αυτό τον προσωρινό απολογισμό τοποθετούμαστε στην εναρκτήρια φάση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
 
Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και στηρίζουμε ενεργά τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια διατηρώντας τον χαρακτήρα μας ως ρεύμα γνώμης, και χωρίς να μετατραπούμε ή να καταχωρηθούμε σαν ένας ακόμα πολιτικός οργανισμός ή κίνηση.
 
Συμμετέχουμε στην Πολιτική Διάσκεψη της 8-9 Μαρτίου με τον Μάρτιν Σουλτς, η οποία θα αναδεικνύει όπως συμφωνήθηκε, την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνολικού χώρου.
 
Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «αντιπρόσωποι» των 58 στο ψηφοδέλτιο. Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα.
 
Η πρωτοβουλία των 58 θα παραμείνει διακριτή και σταθερή δύναμη παρακίνησης για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ενόψει της νέας εποχής της εθνικής ανασυγκρότησης. Και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο πολιτικό τοπίο και μετά τις ευρωεκλογές.

Η ανακοίνωση των συλλογικοτήτων 

«Κατά την σημερινή συνάντηση των κομμάτων, των κινήσεων και συλλογικοτήτων (ΠΑΣΟΚ, Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα, Δυναμική Ελλάδα, πρωτοβουλία των 58, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Μπροστά) που συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ανασύσταση των δυνάμεων του Κέντρου,του δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε δυναμικά στην πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 8-9 Μαρτίου στην Αθήνα με την παρουσία και τη συμμετοχή του υποψήφιου Προέδρου  του ΕΣΚ, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του κ. Μαρτιν Σουλτς.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε συμφωνία για το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης που περιλαμβάνει:

– την πολιτική διακήρυξη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
– τη συστράτευση και ενότητα όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ενόψει της μεγάλης μάχης των Ευρωεκλογών. Για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Όπως και της μάχης των Αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανεξαρτησία και την ισχυροποίηση των Δήμων και των Περιφερειών της Πατρίδας μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η δημιουργία οργανωτικής επιτροπής και επιτροπής θέσεων για την άρτια οργάνωση της Συνδιάσκεψης.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα συμμετέχουν μέλη των κομμάτων, μέλη των κινήσεων, οι επιτροπές πρωτοβουλίας των 58 από όλη την Ελλάδα, όπως και προσωπικότητες από την κοινωνία των πολιτών».