Στις δυτικές περιοχές της Αττικής, εν μέσω βροχόπτωσης, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν έξι αγνοούμενους. Δεκαέξι νεκρούς θρηνούν σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο, δώδεκα άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο, με μία ηλικιωμένη να εξακολουθεί να βρίσκεται διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση. Οικονομική ενίσχυση και φορολογικές διευκολύνσεις για τους πληγέντες.

Ads

Να μην πίνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης καλεί τους κατοίκους ο δήμος Μάνδρας, πριν διεξαχθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την καταλληλότητά του. Το πρωί της Παρασκευής είχαν αποκατασταθεί τα προβλήματα στο μισό δίκτυο ύδρευσης του δήμου. Οι πολίτες εξυπηρετούνται με νερό που τους μοιράζεται από τον Δήμο και την Περιφέρεια Αττικής.

Παράλληλα, 12 κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας από το πρωί καταγράφουν τις ζημιές σε επιχειρήσεις και τον επαγγελματικό τους εξοπλισμό, ενώ, 120 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και των φορέων του βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και πραγματοποιούν αυτοψίες.

Σε αυξημένη εγρήγορση για ενδεχόμενες υγειονομικές συνέπειες εξαιτίας της φυσικής καταστροφής στην Δυτική Αττική, παραμένει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ads

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση-ενημέρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», στην οποία συμμετείχαν ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, η Διοίκηση του νοσοκομείου, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Θριασίου.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη «για συνεχή επιτήρηση και αυξημένη εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση λοιμώξεων και συγκεκριμένων νοσημάτων σημαντικών για τη δημόσια υγεία, που μπορεί να σχετίζονται με την παρούσα φυσική καταστροφή. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν υπάρχουν αναφορές λοιμωδών νοσημάτων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «εξέχοντα ρόλο στην πρόληψη έχει η ασφάλεια του νερού και των τροφίμων, τα μέτρα υγιεινής και προσωπικής προστασίας κατά τις διαδικασίες καθαρισμού των περιοχών που έχουν πληγεί και η άμεση ιατρική εκτίμηση τραυματισμών που σχετίζονται με την καταστροφή».

Οικονομική ενίσχυση και φορολογικές διευκολύνσεις

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές σε όλη χώρα.

Το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Επιτρόπους και τις υπηρεσίες της ΕΕ, για την εξεύρεση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης.

Ποσό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ θα διαθέσει η Βουλή για τους πλημμυροπαθείς, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Σώματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2018, ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Βουλή ήταν και θα συνεχίσει να είναι παρούσα για την ανακούφιση προβλημάτων της κοινωνίας.

Διευκολύνσεις παρέχονται στους πολίτες σχετικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Σύμης της ΠΕ Ρόδου της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Τις υπουργικές αποφάσεις υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Συγκεκριμένα, δίνεται παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών λόγων των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στις 15.11.2017 στη ΔΕ Μεγαρέων του Δήμου Μεγάρων, στη ΔΕ Νέας Περάμου του δήμου Μεγαρέων, στη ΔΕ Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας και στη ΔΕ Μάνδρας του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας της ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης, δίνεται παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 13.11.2017 στο Δήμο Σύμης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Φάρμακα, πόσιμο νερό και 300 μερίδες φαγητού, διένειμαν από κοινού σήμερα στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ελλιμενισμένο κρουαζιερόπλοιο που έχει διατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να φιλοξενηθούν στο κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές, που θα συντάξουν καταλόγους και θα τους παραδώσουν στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο θα μεριμνήσει για τη μεταφορά των ενδιαφερομένων.

Δράσεις των ΕΛΠΕ

Καύσιμα, αυτοκίνητα και είδη πρώτης ανάγκης διέθεσε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων για την κάλυψη των αναγκών στη Δυτική Αττική, ενώ εργαζόμενοι του ομίλου συνεισέφεραν επιπλέον εθελοντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη θεομηνία.

Πηγή: ΕΡΤ