Ακόμη δέκα πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά, εντοπίστηκαν νεκροί την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου. Ένα κοριτσάκι ενός έτους που νοσηλευόταν στην εντατική κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης. Αδιευκρίνιστος είναι ακόμα ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται από το ναυάγιο της Τετάρτης, με ορισμένες πηγές να κάνουν λόγο για πάνω από 30. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τα ναυάγια της 28ης Οκτωβρίου σε Λέσβο, Σάμο και Αγαθονήσι ανέρχεται σε 18, εκ των οποίων τα 12 είναι παιδιά. Ο μακάβριος κατάλογος αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι εικόνες των μικρών παιδιών που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή στοιχειώνουν την Ευρώπη, που διχάζεται και συνεχίζει να συζητάει για τις ποσοστώσεις. 

Ads

Οι έρευνες στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου συνεχίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με αμείωτη ένταση, τόσο από πλωτά του Λιμενικού και της Frontex, όσο και από ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της πολεμικής Αεροπορίας. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και αλιευτικά. Το βράδυ της Πέμπτης εντοπίστηκε σορός στην περιοχή Σκαλοχωρίου, βόρεια της Λέσβου, από στελέχη της Πυροσβεστικής. Μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για νεκρό από το μεγάλο ναυάγιο της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη το Λιμενικό κατάφερε να διασώσει πάνω από 240 πρόσφυγες από το ναυάγιο ανοιχτά του Μολύβου της Λέσβου. Οι αρχές εντόπισαν και δυο παιδιά τα οποία είχαν χάσει τις αισθήσεις και διακομίστηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Το αγοράκι, ηλικίας έξι ετών, κατέληξε αμέσως, ενώ το κοριτσάκι, ενός έτους, αν και οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να το διατηρήσουν στη ζωή τελικά πέθανε το βράδυ της Πέμπτης. 

Ακόμη δύο παιδιά και ένας άνδρας χάθηκαν σε ναυάγιο προσφύγων στο ακρωτήρι Γάτος στη Σάμο, ενώ αγνοείται ακόμη ένα βρέφος. Νεκρό εντοπίστηκε και ένα πεντάχρονο κοριτσάκι στο Καρλόβασι τς Σάμου. Δύο ακόμη άντρες αγνοούνται. Στο Αγαθονήσι δύο παιδιά και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοείται ακόμη ένα παιδί.

Μέσα σε δύο 24ωρα, από το πρωί της Τρίτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης, έχουν διασωθεί συνολικά 925 πρόσφυγες σε 20 διαφορετικά περιστατικά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω.Πάνω από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Μυτιλήνη το τελευταίο 24ωρο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ στελέχη του κέντρου καταγραφής και πιστοποίησης εκτιμούν ότι ο εν λόγω αριθμός ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τις 6.000. Πηγές από την αστυνομική διεύθυνση του νησιού σημειώνουν ότι στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκονται 8.763 άτομα, τα οποία αναμένεται να αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες για τον Πειραιά και την Καβάλα.

Κυβέρνηση: Οι εικόνες από τη Λέσβο ενδεικτικές του δράματος

Ads

Οι δραματικές εικόνες από την Λέσβο, που έχουν συγκλονίσει όλον τον κόσμο, είναι ενδεικτικές του δράματος που συγκλονίζει την περιοχή μας με την πρωτοφανή προσφυγική κρίση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών, καθώς και για την οργάνωση της φιλοξενίας, της ταυτοποίησης και της μετεγκατάστασης τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για να αναδειχτεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, εκεί που άλλοι υψώνουν τις σημαίες της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Προσθέτουν, τέλος, ότι στην προσπάθεια αυτή, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει και την θετική συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί για την ανέξοδη κριτική και τις αμφιλεγόμενες λαϊκιστικές κορώνες που ακούγονται μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.