Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χρισοφιλοπούλου, δήλωσε πως όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά θα μείνουν χωρίς σύνταξη. Η σχετική ρύθμιση για μη συνταξιοδότηση αφορά όσους υπαλλήλους υποβάλλουν θα συνταξιοδοτούνταν από εδώ και πέρα και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Ads

Η ανακοίνωση έγινε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν στην απομάκρυνση όσων έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με πλαστά πτυχία, όχι όμως και στο αναδρομικό έλεγχο όσων μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

«Θέλετε να κάνετε αναδρομικό έλεγχο συμβάσεων και συνταξιοδοτήσεων. Πουθενά στον πλανήτη, σε καμία δημοκρατική ή και προδημοκρατική εποχή δεν έχει συμβεί αυτό. Να πάτε σε συνταξιούχους 20 ετών και να πείτε ότι σας παίρνουμε την σύνταξη πίσω επειδή προσκομίσατε το 1985 ή το 1990 ένα πιστοποιητικό και να του αφαιρέσετε το δικαίωμα να ζει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

«Προσβλέπετε στην επιείκεια ενός κράτους, το οποίο εξαπατήθηκε, έστω προ εικοσαετίας, από κάποιον υπάλληλο του φέρνοντας ένα πλαστό πτυχίο ή απολυτήριο Λυκείου και σε αυτόν τον υπάλληλο πρέπει να πούμε «μπράβο» και να του δώσουμε και σύνταξη; Όχι, ευχαριστούμε πολύ, δεν θα πάρουμε», απάντησε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «Απολύονται από το Δημόσιο μόνον όσοι πλαστογραφούν, παρανομούν ή έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα. Πρέπει να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι».

Ads

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να στηρίξει τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη». Ο Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε από την πλευρά του πως «κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στους όψιμους θιασώτες της δήθεν διαχρονικής τυπικής νομιμότητας  ότι η αναδρομική ισχύς της επιθετικής μηδενιστικής αξιοκρατίας εξαφανίζει την ουσιαστική  αξιοκρατία από τον παρόντα χρόνο».

Ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει παρασυρθεί από την επαγγελματική του δραστηριότητα και τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να προκαλέσει ηθελημένη σύγχυση. «Η ποινή πρέπει να είναι ανάλογη της πράξεως», σημείωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος και κατέληξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να δεχτεί τις ασύμμετρες συνέπειες κάποιων παραπτωμάτων», την ώρα που έχει επέλθει παραγραφή όλων των πράξεων των Πρωθυπουργών και Υπουργών που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και «τώρα κυκλοφορούν ελεύθεροι».