Με σκληρό, ανοικτό μέτωπο στο θέμα των πλειστηριασμών κλείνει ο τριήμερος κύκλος των διαβουλεύσεων με την τρόικα και όλα δείχνουν ότι τα κόκκινα δάνεια θα αποτελέσουν το μεγάλο αγκάθι στην τελική φάση της αξιολόγησης.

Ads

«Δεν υπάρχει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά και τη νέα, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών για το θέμα, ενώ επιβεβαίωσε ότι εκκρεμότητα υπάρχει ακόμη και με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

O Eυκλείδης Τσακαλώτος είπε στους δημοσιογράφους ότι «το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα του νόμου Κατσέλη» και τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση για το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Την ανάγκη να υπάρξουν νέες συζητήσεις επεσήμανε και για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση όπου, κατά τις πληροφορίες, ακόμη δεν έχουν βρεθεί ικανοποιητικά ισοδύναμα. 

Ads

Με δεδομένο, πάντως, ότι τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και ότι η απόσταση είναι χαοτική, η κυβέρνηση θα επιδιώξει πολιτική λύση θέτοντας πιθανώς το θέμα και σε επίπεδο Eurogroup. 

Σ’ αυτή την κατεύθυνση έδειξε και η σημερινή παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ – μια παρέμβαση στην οποία η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία: «Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες», είπε ο γάλλος πρόεδρος είναι τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αυτή η συζήτηση έγινε μεταξύ ημών, το θέμα μπήκε στο τραπέζι και του ραντεβού Τσακαλώτου-Σαπέν και θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρώπη και να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, πιθανά σε επίπεδο Eurogroup».

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Τσίπρα σε δανειστές: Η Ελλάδα δεν θα γίνει αρένα κατασχέσεων – Στήριξη από Ολάντ

Οι σκληρές αξιώσεις της τρόικας

Οι αξιώσεις της τρόικας για τους πλειστηριασμούς θέτουν, ουσιαστικά, εκτός προστασίας και νόμου Κατσέλη έως και το 70% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι δανειστές ζητούν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό τα 120.000 ευρώ , να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, προτείνει ως όριο τις 35.000 ευρώ και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.