Με «θυσία» το κούρεμα της οφειλής θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή – και στο Eurogroup της Δευτέρας – το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις.

Ads

Η ρύθμιση, στην τελική της μορφή, δεν θα περιλαμβάνει την αρχική εξαγγελία για κούρεμα κατά 50% της αρχικής οφειλής σε όσους καταβάλουν εφ’ άπαξ το χρέος τους, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε βέτο από τους δανειστές.

Το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις περιλαμβάνεται στις 6 προτάσεις που θα καταθέσει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αλλά, όπως επιβεβαίωναν χθες το βράδυ πηγές του Μαξίμου «δεν θα «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και θα επιβραβεύει τους συνεπείς».

Η διατύπωση αυτή απηχεί την πάγια επιφύλαξη των δανειστών περί ηθικού κινδύνου» (morale hazard) και η αφαίρεση της πρόβλεψης για «κούρεμα» κρίθηκε αναγκαία από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας και να ανοίξουν οι χρηματοδοτικές στρόφιγγες προς τη χώρα μας.

Ads

Καθώς, δε, οι διαβουλεύσεις με τους θεσμικούς εταίρους συνεχίζονται είναι πιθανό η ρύθμιση να έρθει τελικά στη Βουλή μετά τη Δευτέρα, έτσι ώστε να ακυρωθεί και κάθε επιχείρημα των δανειστών περί μονομερούς ενέργειας – επιχείρημα, που πρόβαλαν με ένταση τις τελευταίες ημέρες τόσο το Βερολίνο όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι 100 δόσεις δεν θα ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες, αλλά θα δίνονται μόνο μέχρις ενός ορίου οφειλής, η ελάχιστη δόση, υπό προϋποθέσεις, θα μειώνεται από τα 50 ευρώ που ισχύει σήμερα στα 20 ευρώ και θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από τις ευνοϊκές παραμέτρους της ρύθμισης.

Πέραν της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι άλλες πέντε βασικές προτάσεις που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup θα είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εξής: 

1. Ανθρωπιστική Κρίση – Διοικητική Μεταρρύθμιση. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη – ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)

2. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης 

3. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου

4. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.