Εδώ και δυο εικοσιτετράωρα δεν λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Λαϊκό». Αυτό συνέβη καθώς μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εισέβαλλαν στον χώρο που φυλάσσονταν τα ηλεκτρονικά συστήματα (server) και «κατέβασαν τους διακόπτες», με σκοπό να μην διεξαχθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία στο πλαίσιο των εσωτερικών εκλογών του Πανεπιστημίου. Όπως δηλώνουν πηγές του tvxs.gr στο Λαϊκό, «προφανώς αυτοί που έκλεισαν τους server δεν αξιολόγησαν όλη την κατάσταση, δημιουργώντας τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς». Μέχρι στιγμής η Πρυτανεία δεν έχει ανταποκριθεί στο ζήτημα. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Από την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν λάβει τους απαραίτητους κωδικούς, από την εταιρία Ζευς, που εγκατέστησε τους server και διεξάγει τις ηλεκτρονικές εκλογές, ώστε από σήμερα, Δευτέρα, να μπορούν να ψηφίσουν στις εσωτερικές εκλογές του Πανεπιστημίου.
 
Όμως, από το Σάββατο, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εισέβαλλαν στους χώρους που φυλάσσονταν τα συστήματα και έκλεισαν την παροχή ρεύματος, αφήνοντας ηλεκτρονικά «νεκρό» το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, το οποίο τροφοδοτείται διαδικτυακά από το Πανεπιστήμιο.
 
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, η συνταγογράφηση των φαρμάκων γίνεται ηλεκτρονικά ώστε να κατατίθεται αμέσως στον ΕΟΠΥΥ. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα συστήματα του νοσοκομείου η συνταγογράφηση γίνεται με τον παραδοσιακό έντυπο τρόπο, και οφείλει ο ασθενής που την παραλαμβάνει να απευθυνθεί σε άλλες υπηρεσίες για να την επικυρώσει και να την καταχωρήσει.
 
«Αυτοί που έκοψαν το ρεύμα δεν τα υπολόγισαν ότι θα πλήξουν και το νοσοκομείο. Πρόκειται για μια τεράστια ταλαιπωρία των εξωτερικών ασθενών. Έτσι θα οδηγηθούν όλοι στους ιδιωτικούς γιατρούς δίνοντας την εικόνα ότι η δημόσια υγεία καταρρέει», αναφέρει πηγή του tvxs.gr μέσα στο Λαϊκό Νοσοκομείο. 
 
Την ίδια στιγμή η Πρυτανεία και οι αρμόδιοι για τα τεχνικά προβλήματα του Πανεπιστημίου δεν έχουν προβεί σε καμία ενημέρωση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για το συγκεκριμένο ζήτημα ούτε σε κάποια επίσημη ανακοίνωση. 

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ι. Δημόπουλος, από την άλλη πλευρά, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των καταληψιών από τον χώρο του πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι «συζητήθηκε το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει από την αναστολή λειτουργίας του κεντρικού διακομιστή (server) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), λόγω κατάληψης των αντίστοιχων κτιριακών εγκαταστάσεων. Αυτή η ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό όλου του Πανεπιστημίου μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας με όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας του Πανεπιστημίου είναι άμεση και σημαντική. Επιπλέον, μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου του Πανεπιστημίου συνδέονται και πολλά Νοσοκομεία με Πανεπιστημιακές Κλινικές (Αρεταίειο, Αιγινήτειο, Αττικό, Λαϊκό κ.λ.π). Ως εκ τούτου, η διακοπή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας που έχει προκύψει έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση του ιατρικού και νοσηλευτικού έργου- δυσχέρεια στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στη λήψη και προώθηση αποτελεσμάτων ιατρικών εξετάσεων και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών».

Δείτε επίσης: Εισαγγελική παρέμβαση για την παρεμπόδιση εκλογών στα ΑΕΙ

Ads