«Οι καταστηματάρχες που είχαμε έστω κι ένα ευρώ κέρδος σε σχέση με το 2019, μείναμε χωρίς εισόδημα και χωρίς δυνατότητα έστω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Κόπηκα γιατί το ’19 είχα τζίρο 550 ευρώ το συγκεκριμένο τρίμηνο που προσμετράται(!) ενώ φέτος 850» λέει στο Tvxs.gr εμφανώς αγανακτισμένη η Σ.Κ. κάτοχος καταστήματος 10 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Χτες έληξε η προθεσμία για τους επιτηδευματίες, που έκαναν αίτηση προκειμένου να εισπράξουν – εφόσον πληρούν τα κριτήρια – την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ενώ όμως η κυβέρνηση αρχικά είχε πει, πως οι  επιτηδευματίες δεν θα εισπράξουν μεν επίδομα, αλλά θα έχουν δικαίωμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή, χωρίς να παίξει ρόλο η διακύμανση του τζίρου, εφόσον τα καταστήματα έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής, τελικά αυτό δεν ίσχυσε.

«Μου κλείνουν το μαγαζί. Δεν μου δίνουν επίδομα γιατί μας έχουν εντάξει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τώρα μου στερούν και την επιστρεπτέα προκαταβολή που είναι στην πραγματικότητα ένα δάνειο που το επιστρέφεις το 2021 στην πολιτεία! Δηλαδή θέλουν να μας κλείσουν όλους τους μικρούς, να μας εξοντώσουν. Δεν εξηγείται αλλιώς. Με απλά μαθηματικά καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει τζίρος 850 ευρώ το τρίμηνο. Ούτε 300 ευρώ το μήνα. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό για την πολιτεία. Σημασία έχει ότι δήλωσα αυξημένο εισόδημα» λέει η Σ.Κ.

Λογιστής: Είναι πολλοί οι παθόντες, έχουμε ξεκινήσει ενστάσεις

Ads

Σύμφωνα με τον λογιστή Ηλία Χονδρονικόλα, η Σ.Κ. δεν είναι  η μόνη παθούσα. «Είναι πολλοί οι παθόντες και οι λογιστές έχουμε ξεκινήσει ήδη τις ενστάσεις για λογαριασμό των πελατών μας. Είναι ένας περίεργος αλγόριθμος, που κανένας λογιστής δεν μπορεί να εξηγήσει. Έχουν δώσει τρεις περιόδους αναφοράς. Το τρίτο τρίμηνο του ’19, το πρώτο του ’20 και το τρίτο του ’20. Επίσης, παίζει ρόλο, εάν Οκτώβρης του ’20 σε σχέση με τον Σεπτέμβρη του ’20, η επιχείρηση αύξηση τζίρου. Τρία τρίμηνα αναφοράς για να συγκρίνουν τους τζίρους. Αν υπάρχει αύξηση τζίρου το 3ο τρίμηνο ’20 σε σχέση με τα άλλα δύο, η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος της επιστρεπτέας προκαταβολής, το όνομα της οποίας είναι τέχνασμα. Πρόκειται για δάνειο που πρέπει να το επιστρέψεις στο κράτος.».

Ο κ. Ηλ. Χονδρονικόλας διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει γραπτώς, αν οφείλουν να επιστρέψουν την προκαταβολή και οι επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό. «Ο κύριος Σκυλακάκης είχε πει πως όχι, αλλά μόνο προφορικά διατυπώθηκε. Όμως θυμόμαστε ότι προφορικά είχαν πει κι ότι δεν θα παίζουν ρόλο οι περίοδοι αναφοράς για την είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στην πράξη όμως άλλα έγιναν».