Σύμβολο της ερημοποίησης της υπαίθρου έχει καταστεί το χωριό Καλάμι, στην Κρήτη, 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου, δίπλα από την Άνω Βιάννο, τα σπίτια του οποίου έχουν μετατραπεί σε «κουφάρια» και από τους εκατοντάδες κατοίκους που είχε κάποτε, απέμειναν μόλις οκτώ ηλικιωμένοι.

Ads

Το χωριό θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, την πόλη του Πριπιάτ, δίπλα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, η οποία εγκαταλήφθηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα και πλέον αποτελεί από τις πλέον διάσημε πόλεις – «φαντάσματα».
Έτσι και στο Καλάμι ο επισκέπτης βλέπει ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, με αντικείμενα σκόρπια στα πατώματα, ανάμεσα σε κουρελιασμένα ρούχα, τετράδια με μισοτελειωμένα σημειώματα, πιάτα και ποτήρια στις θήκες τους έτοιμα να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Το χωριό είναι χτισμένο σε ένα μαγευτικό τοπίο, δίπλα σε βουνά, ποτάμια και πυκνή βλάστηση. Όπως αναφέρει το candianews.gr, πάνω από 150 ήταν οι οικογένειες και περίπου 600 οι κάτοικοι πριν αρχίσει η ερημοποίησή του στα μέσα της δεκαετίας του ’70 που οι κάτοικοι σταδιακά κατέβηκαν προς τα νότια παράλια, ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη στην Ψαρή φοράδα και την Άρβη, στις θερμοσκοπικές καλλιέργειες, ενώ κάποιοι άλλοι έφυγαν προς τα αστικά κέντρα.

Πάντως, το ενδιαφέρον για το χωριό έχει αναθερμάνει ένα βίντεο του Νίκου Σαράντου, το οποίο περιμένει τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας, η οποία λήγει στις 30 Δεκεμβρίου, για τον τελικό του Νοεμβρίου του διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου του Λος Άντζελες.