Περισσότεροι από 40 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν την Τρίτη μετά το μεσημέρι στο νοσοκομείο της Χίου με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από τον καταυλισμό της Σούδας στην Χίο.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΡΑ Αιγαίου, τα συμπτώματα ήταν έμετος και ζάλη, άρχισαν να παρουσιάζονται μετά το μεσημεριανό φαγητό της Τρίτης και παραπέμπουν σε γαστρεντερίτιδα. Τρία παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, το ένα μάλιστα μωρό, καθώς επίσης και δύο ενήλικες στην παθολογική κλινική.

Οι νοσηλευόμενοι χρειάστηκαν ορό για να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση, ενώ μετά τις εξετάσεις τους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. Η αστυνομία και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας πήραν δείγματα από το φαγητό (κοτόπουλο με ρύζι) αλλά και από το νερό, έτσι ώστε να γίνουν σχετικοί έλεγχοι.

Την σίτιση στον καταυλισμό της Σούδας την έχει αναλάβει ΜΚΟ , η οποία έχει αναθέσει την παρασκευή του φαγητού σε δύο τοπικά εστιατόρια στα οποία επίσης έγινε υγειονομικός έλεγχος.

Ads

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταγγέλει την απόλυση 42 εργαζομένων από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται στη Χίο για την περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων.

Στη ανακοίνωσή του το σωματείο υποστηρίζει ότι το NRC μετέφερε την έδρα του στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα πάντοτε με το σωματείο, ανάλογη κίνηση έχει γίνει και από άλλη ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο νησί.