Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια μετά την αιφνίδια επιβολή νέων περιορισμών στα σύνορα για τους Αφγανούς (σχεδόν 30% του προσφυγικού πληθυσμού) πρόσφυγες, στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, αυτή την εβδομάδα. Η διέλευση των προσφύγων από τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ γίνεται με το σταγονόμετρο

Ads

Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία ενημέρωση, τους προσφέρεται ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια και είναι εκτεθειμένοι στη βία και την κακοποίηση.

“Έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτού του ντόμινο, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να επινοούν νέα και αυθαίρετα κριτήρια, με μοναδικό στόχο τη μείωση της ροής των ανθρώπων – με οποιοδήποτε κόστος και με πλήρη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αναγκών”, αναφέρει η Aurelie Ponthieu, Σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε θέματα μετανάστευσης. “Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν συλλογικές και ανθρώπινες απαντήσεις προκαλεί μόνο χάος, αυθαιρεσία και διακρίσεις”.

Οι πρώτοι περιορισμοί στη διέλευση τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ τον Νοέμβριο, όταν η μετακίνηση στα Βαλκάνια περιορίστηκε στις εθνικότητες των Σύρων, των Ιρακινών και των  Αφγανών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Σαββατοκύριακου, οι αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας όρισαν νέα κριτήρια, προκειμένου να μειωθεί κι άλλο η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που διασχίζουν τα εδάφη τους. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, ήταν η άρνηση της άδειας στους Αφγανούς -οι οποίοι αποτελούν το 30% των αφίξεων στην Ελλάδα- να διασχίσουν τόσο τα σύνορα  Ελλάδας-ΠΓΔΜ όσο και τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.
    
Τεράστιες ουρές για ένα πιάτο φαγητό

Ads

Απομονωμένοι ή απωθούμενοι

Την Τρίτη 60 Αφγανοί  είχαν λάβει την εντολή από τις αρχές της Σερβίας να επιστρέψουν στην ΠΓΔΜ και να καταγραφούν και αυτή τη στιγμή δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στη Σερβία. Σήμερα είναι παγιδευμένοι μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να έχουν πρόσβαση σε οργανώσεις που θα μπορούσαν να τους παρέχουν προστασία, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ στη Σερβία, σε εκατοντάδες  ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, είτε τους απαγορεύτηκε η διέλευση στην Κροατία είτε απωθήθηκαν άμεσα προς τη Σερβία από την Κροατία και τη Σλοβενία. Περίπου 1000 άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο στα σύνορα της Σερβίας, χωρίς να έχουν αξιόπιστη ενημέρωση και με ελάχιστη πρόσβαση ακόμη και σε στοιχειώδη βοήθεια.

Οι άνθρωποι γίνονται μπαλάκι μεταξύ των συνόρων χωρίς  να έχουν σαφή ενημέρωση για τα δικαιώματά τους ή για το τι θα συμβεί αύριο“, αναφέρει ο Stephane Moisan, επικεφαλής της αποστολής των MSF στη Σερβία. “Από πείρα γνωρίζουμε ότι θα οδηγηθούν σε δίκτυα διακινητών και μη ασφαλείς διαδρομές, εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της κακομεταχείρισης και της βίας.”

Χθες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είδαν την ελληνική αστυνομία στο Πολύκαστρο να κλοτσάει Αφγανούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, επειδή αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο που θα τους οδηγούσε δια της βίας πίσω στην Αθήνα. Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα  ακόμη απαράδεκτο παράδειγμα της κλιμακούμενης βίας που οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν από τον Νοέμβριο όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι περιορισμοί διέλευσης. Από τότε, οι γιατροί των MSF παρατηρούν μια αύξηση του αριθμού των ασθενών στη Σερβία οι οποίοι αναφέρουν ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης στα χέρια των διακινητών και της αστυνομίας. Στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, οι ομάδες των MSF έχουν περιθάλψει περισσότερους από 100 ανθρώπους με τραυματισμούς που είναι αποτέλεσμα βίας, συμπεριλαμβανομένων δαγκωμάτων σκύλων, που ανέφεραν ότι ήταν της αστυνομίας της ΠΓΔΜ.

Μη μπορώντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ, εκατοντάδες Αφγανοί στέλνονται από την Ειδομένη στην Αθήνα, όπου οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι ήδη στα όριά τους. O συνωστισμός των ανθρώπων στην Ειδομένη έχει επίσης δημιουργήσει αντίστοιχο συνωστισμό  και στο λιμάνι του Πειραιά. Οι άνθρωποι που φθάνουν στο λιμάνι δεν μπορούν πλέον να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη και δεν έχουν καμία πληροφορία σχετικά με άλλες επιλογές.

Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες“, δηλώνει η Marie Elisabeth Ingres, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. “Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους, στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1000 θέσεις είναι για τους ανθρώπους σε κίνηση. Η κυβέρνηση δημιουργεί δύο καταυλισμούς έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές πώς αυτοί θα διαχειρίζονται. Αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να εμποδίζονται να περάσουν τα σύνορα, όλο το σύστημα υποδοχής θα έχει φθάσει στα όριά του σε μόλις οκτώ ημέρες. Ελλείψει οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η ήδη καταστροφική κατάσταση θα επιδεινωθεί”.