«Χέρι-χέρι πορεύονται πλέον και επισήμως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ, καταστρατηγώντας με τον πιο προκλητικό τρόπο κάθε έννοια λαϊκής εντολής», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Με τη φράση του ποιητή Κώστα Βάρναλη «απ’ τα τσακάλια δε γλυτώνεις μ’ εφκές ή παρακάλια», υποδέχθηκε το ΚΚΕ την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ενώ ο Γιάννης Δημαράς χαρακτήρισε καταδικασμένη την οποία κυβέρνηση χωρίς νομιμοποίηση. «Μαύρη σελίδα» αποκάλεσαν την «υπουργοποίηση ακροδεξιών πολιτικών» οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ads

 
Με το σύνθημα «κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου» και τη φράση του ποιητή Κώστα Βάρναλη «απ’ τα τσακάλια δε γλυτώνεις μ’ εφκές ή παρακάλια», υποδέχθηκε το ΚΚΕ την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης υπό το Λουκά Παπαδήμο. Στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα καυτηριάζει και την υπουργοποίηση τεσσάρων στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ., κάνοντας λόγο για «ιδεολογικούς απογόνους του δικτάτορα Μεταξά και των βασανιστών της Μακρονήσου».
 
«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, που το σχηματισμό της απαιτούσαν εδώ και καιρό η ΕΕ, οι τραπεζίτες, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και τα άλλα τμήματα των μονοπωλίων, είναι γεγονός. Η συμμετοχή στο μαύρο μέτωπο και των ιδεολογικών απογόνων του δικτάτορα Μεταξά και των βασανιστών της Μακρονήσου, των προβοκατόρων του ΛΑΟΣ, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η σοσιαλδημοκρατική και η φιλελεύθερη αστική εκδοχή είναι σύμμαχοι με το ακροδεξιό τμήμα, γιατί είναι και αυτό συστατικό του αστικού πολιτικού συστήματος», υπογραμμίζει το ΚΚΕ καλώντας σε συσπείρωση «το λαϊκό μέτωπο που θα αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με τα μονοπώλια και την εξουσία τους».
 
«Ούτε μια μέρα να μην χαθεί. Δράση τώρα και λαϊκή αντεπίθεση. Πάλη ταξική σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας, ενάντια στα χαράτσια, για συλλογικές συμβάσεις, προστασία των ανέργων, μισθούς και συντάξεις, ενάντια στην εφεδρεία και άλλα. Πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος», διαμηνύει ο Περισσός και ζητεί από το λαό «να κάνει δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης – λαιμητόμου των λαϊκών δικαιωμάτων», να την ανατρέψει και «να απαιτήσει εκλογές τώρα», ενώ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, »ιδιαίτερα σε όσους ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που οι μάσκες της έπεσαν, να τους εγκαταλείψουν και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στη δράση και στην κάλπη».
 
«Χέρι-χέρι πορεύονται πλέον και επισήμως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ, καταστρατηγώντας με τον πιο προκλητικό τρόπο κάθε έννοια λαϊκής εντολής», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εκτιμά, «η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου θα κληθεί να ολοκληρώσει όσα καταστροφικά έπραξε για τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το μνημονιακό μπλοκ της τριμερούς συγκυβέρνησης, με επικεφαλής τραπεζίτες και με τις ευλογίες των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης και του εγχώριου καπιταλισμού, θα συνεχίσει μια πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και θα σπρώχνει διαρκώς περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία».
 
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί «τους πολίτες της χώρας, τους ανθρώπους, που δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν ή να ανεχτούν την πολιτική που οδηγεί στην εξόντωσή τους, να συνεχίσουν τους αγώνες για την ανατροπή της».

«Μαύρη σελίδα» χαρακτηρίζουν την «υπουργοποίηση ακροδεξιών πολιτικών» οι Οικολόγοι Πράσινοι. «Όλα δείχνουν ότι κυριάρχησε η μοιρασιά των θέσεων και η υποκριτική συναλλαγή των τριών κομματικών στρατών. Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες θέσεις υπουργών και υφυπουργών» αναφέρουν.
 
«Μετά την πολιτική σχιζοφρένεια, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, “ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν”» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς. «Οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιασδήποτε συνεργασίας, που δεν έχει τη λαϊκή και δημοκρατική νομιμοποίηση, είναι καταδικασμένη. Είναι αδιανόητο να καταπατώνται οι δημοκρατικοί θεσμοί και το Σύνταγμα προκειμένου να ικανοποιηθούν ορατές και αόρατες πολιτικές και οικονομικές εξουσίες» πρόσθεσε.

ΓΣΕΕ: Το σύστημα νίκησε προσωρινά
 
Οι τεχνοκράτες νίκησαν τους πολιτικούς διαπιστώνει ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νικ. Κουτσούκης, αναφερόμενος στην επιλογή του Λουκά Παπαδήμου, ως εντολοδόχου πρωθυπουργού. Όπως τονίζει ο γ.γ. της Συνομοσπονδίας, «το σύστημα νίκησε – προσωρινά – τη λαϊκή βούληση» και συμπληρώνει ότι «κάποιοι δικαιούνται να αυτοαναγορεύονται και σωτήρες του έθνους!!! Σωτήρες της χώρας!!! Σωτήρες των Ελλήνων!!! Δικαιούνται να λένε ότι θέλουν γιατί δεν τους κοστίζει τίποτα!!! Χωρίς κριτική χωρίς αντίλογο!!! Το σύστημα τους στηρίζει!!!».

Ads