Συνελήφθη από άντρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ο διοικητής του Τμήματος Αλλοδαπών Ασπροπύργου για εκβιασμό και δωροδοκία.

Ads

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν ο διοικητής του Αλλοδαπών Ασπροπύργου πραγματοποίησε μόνος του έφοδο σε εταιρεία ανακύκλωσης απορριμμάτων στη Δυτική Αττική. Κατά την έφοδο εντοπίστηκαν αλλοδαποί ρακοσυλλέκτες μέσα στην επιχείρηση, που είχαν έρθει για να δώσουν προς ανακύκλωση αντικείμενα που είχαν μαζέψει από τα σκουπίδια, προκειμένου να πα΄ρουν το προβλεπόμενο αντίτιμο. Ο νόμος ορίζει πως δεν πρέπει να εντοπιστούν εντός της επιχείρησης ρακοσυλλέκτες παρά μόνο εκτός, γιατί διαφορετικά θα θεωρηθούν προσωπικό της επιχείρησης που απασχολείται παράνομα.

Ο αστυνομιός σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης αν και έκοβε νόμιμα τιμολόγια στους περιφερόμενους αλλοδαπούς ρακοσυλλέκτες. Είπε όμως στον επιχειρηματία πως αν του έδινε 10.000 ευρώ δεν θα το προχωρούσε την υπόθεση μέχρι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και έτσι θα γλίτωνε το πρόστιμο.

Ο νεαρός επιχειρηματίας υπό καθεστώς εκβιασμού, συγκέντρωσε το ποσό των 3.120 ευρώ και τα έδωσε στον διοικητή του Αλλοδαπών και την επόμενη ημέρα έδωσαν ραντεβού στο γραφείο του στο Αστυνομικό Τμήμα για να του πάει ακόμη 3.000 ευρώ. Στο μεσοδιάστημα όμως ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με το Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε τον εκβιασμό που δέχτηκε.

Ads

Έτσι εμφανίστηκε στο ραντεβού με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και μόλις ο διοικητής έβαλε στην τσέπη του τον φάκελο με τα χρήματα, εισέβαλαν στο γραφείο οι άντρες του Εσωτερικών Υποθέσεων και τον συνέλαβαν, όπως επίσης κι ακόμη έναν αστυνομικό που ήταν παρόν στη συνδιαλλαγή.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αναφέρει τα εξής:

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, για υπόθεση χρηματισμού, δυο Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι υπηρετούν σε Υπηρεσία της Αττικής. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία μετά τη βεβαίωση παράβασης για παράνομη εργασία αλλοδαπών, ο πρώτος από τους Αξιωματικούς απαίτησε χρηματικό ποσό (10.000) ευρώ για να τον βοηθήσει να μειωθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης αρχικά την 23-9-2019 παραδόθηκε μέρος του ποσού, ενώ προχθές, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης, παραδόθηκε άλλο ένα μέρος του ποσού σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του συγκεκριμένου Αξιωματικού. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου και παράβαση καθήκοντος, ενώ σε βάρος του δεύτερου η δικογραφία αφορά στα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία υπαλλήλου και της υπόθαλψης.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμοδία εισαγγελική Αρχή, ενώ με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.