Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός από σήμερα Τετάρτη μέχρι και το τέλος του Μάρτη, καθώς βαρομετρικό χαμηλό θα διασχίσει τα νότια τμήματα της χώρας κινούμενο προς τα Δωδεκάνησα.

Ads

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία σταδιακά θα υποχωρήσει σημαντικά, ενώ παράλληλα στα ανατολικά και στο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (μέχρι 10 μποφόρ) οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν ιδιαίτερη εμμονή.

Τετάρτη

Επιδείνωση θα εμφανίσει ο καιρός από σήμερα Τετάρτη. Αναμένονται νεφώσεις με βροχές τοπικού χαρακτήρα ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα επεκταθούν στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Ads

Από αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση, ενώ απόψε βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Παράλληλα, χιόνια θα πέσουν από τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 5 έως 16, στην Ήπειρο από 7 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 6 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 17 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και από αργά το απόγευμα βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν προοδευτικά σε ανατολικούς και στα βορειότερα πελάγη θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων, ενώ το βράδυ τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών, ενώ νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς.

Πέμπτη

Την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια. Σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, θα εκδηλωθούν κυρίως στις κεντρικές και νότιες θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά και βαθμιαία στα νότια 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση, θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Παρασκευή – Σάββατο

Την Παρασκευή και το Σάββατο στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα την Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα την Παρασκευή ασθενείς στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με μικρή άνοδο από την Κυριακή και μετά.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης το διήμερο Τετάρτη 27/03/2019 και Πέμπτη 28/03/2019. Όπως φαίνεται τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης εκ νέου της Κρήτης. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά.

image

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η έλευση ιδιαίτερα ψυχρών αερίων μαζών από την Πέμπτη 28/03/2019 και η επικράτηση θυελλωδών έως πολύ θυελλωδών βοριάδων μέχρι την Κυριακή 31/03/2019. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι βροχοπτώσεις θα είναι περιορισμένες και θα εντοπίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και κυρίως στην Κρήτη.