«Για την μακροχρόνια φιλοξενία μονάδων του αμερικανικού ναυτικού στον Κόλπο της Σούδας αλλά και τον ρόλο της συγκεκριμένης βάσης στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λιβύη» ευχαρίστησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπ. Άμυνας, υποστήριξε ότι κατά τη συνάντηση αναδείχτηκε ο κεντρικός και στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ads

 
Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, ενόψει και της συνάντησης Σαμαρά – Ομπάμα τον Αύγουστο.
 
«Η Ελλάδα παρά και πέραν της οικονομικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει με σχέδιο, σθένος και αποφασιστικότητα δεν παύει να είναι ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.
 
«Η περιοχή μας διέρχεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και έχει σημασία σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, να μπορούν να διαδραματίζουν ρόλο χώρες, όπως η Ελλάδα. Η πατρίδα μας είναι σε ανοικτό διάλογο εδώ και χιλιάδες χρόνια με όλους τους λαούς και τα έθνη της περιοχής. Γι’ αυτό και μπορεί να βοηθήσει στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό με σκοπό να εμπεδωθεί και πάλι η ειρήνη, να οδηγηθούν οι χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας στον εκδημοκρατισμό, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη» πρόσθεσε.
 
«Ο κ. Χέιγκελ επαίνεσε τις ενέργειες της Ελλάδας για την διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του για την στήριξη που παρέχει η χώρα στο ΝΑΤΟ. Οι κ. Χέιγκελ και Αβραμόπουλος συζήτησαν θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος και ο Έλληνας Υπουργός υποσχέθηκε την διατήρηση της στενής σχέσης που διαθέτουν οι δύο χώρες, ενώ συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην διεξαγωγή από κοινού στρατιωτικών ασκήσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου μετά τη συνάντηση.
 
Την Τετάρτη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραστεί σε τελετή στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στην Ουάσιγκτον, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, με σκοπό τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.