Δεκαπέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 καταγράφηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Ακόμη καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να φτάνει τους 163 σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι την ενημέρωση ανέλαβε σήμερα ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου καθώς ο Σωτήρης Τσιόδρας απουσίαζε. 

Ads

Όσον αφορά το νέο θύμα, πρόκειται για μια 46χρονη γυναίκα που κατέληξε το μεσημέρι της Κυριακής στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκης. Η γυναίκα νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και είχε υποκείμενα νοσήματα. 

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 2.834 εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. Ακόμη, 22 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι, οι 9 είναι οι γυναίκες και υπόλοιποι άνδρες. Συνολικά,  90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

«Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες»
 
Όπως τόνισε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου «στη χώρα μας βρισκόμαστε στη φάση της σταδιακής άρσης. Η μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίστηκε. Απ’ ότι φαίνεται η νόσος θα βρίσκεται αρκετό καιρό μαζί μας».

Ads

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, ο λοιμωξιολόγος είπε: «Η ευαλότητα ασθενών στη γρίπη, που νοσηλεύονται σε δομές είναι γνωστή. Με το νέο κορωνοϊό δεν βοηθάει η ανταλλαγή ασθενών, το επισκεπτήριο. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων. Η κυριότερη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Εάν δει κάποιος τις καμπύλες βλέπει ότι αυτή ανεβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών». 

Συνέχισε λέγοντας πως πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους τηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας. Ακόμη, πρέπει να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας καλώντας τους στο τηλέφωνο, ή κάνοντας κλήση χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. «Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό», τόνισε.  

Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε και στις υψηλές θερμοκρασίες, σημειώνοντας πως τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει να μειώσουμε τη σωματική δραστηριότητα και να πίνουμε νερά

«Προσοχή στα fake news»

Ακόμη συνέστησε προσοχή για τα fake news. Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας μία ενημέρωση για το διαδίκτυο. Από τα 150 βίντεο που υπάρχουν στο ΥouΤube και αφορούν τον κορωνοϊό, το 1/3 περιείχε αναληθείς πληροφορίες και συστάσεις για το κοινό. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τις πηγές που μελετάμε», είπε χαρακτηριστικά.