Αεροπλάνο τύπου Airbus A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών (EgyptAir) που εκτελούσε την πτήση MS 804 από το Παρίσι στο Κάιρο σύμφωνα με το CNN χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα.

Ads

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Παρίσι στις 22:45. Η επαφή με την πτήση χάθηκε στις 02:45 τα ξημερώματα (ώρα Αιγύπτου), ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν στα 37.000 πόδια και είχε ήδη μπει  16 χιλόμετρα στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο. Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αρχίσει να συγκροτούνται ομάδες έρευνας και διάσωσης.

image

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, συγκεντρώνει στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου στο Κάιρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, το αεροσκάφος έχει συντριβεί στη θάλασσα. 

Ads

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πιλότος δεν έκανε κάποια κλήση έκτακτης ανάγκης, ενώ η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους έγινε 10 λεπτά πριν την εξαφάνισή του από τα ραντάρ. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως το αεροσκάφος ταξίδευε σε ύψος 37.000 ποδιών και έχασε ξαφνικά ύψος αν και «δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο». Ο πιλότος θεωρείται έμπειρος καθώς έχει πάνω από 6.000 ώρες πτήσεις, εκ των οποίων πάνω από 2.000 ώρες πτήσεις σε Airbus A320, ενώ ο συγκυβερνήτης πάνω από 2.700 ώρες πτήσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σχετικά με το αεροσκάφος της Egyptair που αγνοείται. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε πως κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί. 

Είδα «φλόγα στον ουρανό» λέει καπετάνιος

«Φλόγα στον ουρανό» ανέφερε ότι είδε 130 ναυτικά μίλια νότια της Καρπάθου καπετάνιος εμπορικού σκάφους που έπλεε στην περιοχή την ώρα της εξαφάνισης, σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου ‘Αμυνας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σημειώνεται, πως οι καιρικές συνθήκες και η ορατότητα στην περιοχή ήταν πολύ καλές.

Και η Ελλάδα στις επιχειρήσεις έρευνας

Στις επιχειρήσεις έρευνας συμμετέχουν και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα, στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά Καρπάθου, συμμετέχουν ένα αεροσκάφος C-130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H. Επίσης, ένα C-130 βορείως της Κρήτης κινείται προς την περιοχή του συμβάντος. Η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρίσκεται εν πλω κινούμενη προς τον ίδιο σημείο, ενώ έχει μετασταθμεύσει ένα ελικόπτερο Super Puma και κινείται για μεταστάθμευση ακόμη ένα S-70 στην Κάρπαθο σε ετοιμότητα.