Σε ποσοστό 8,5% υπολογίζει τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Grant Thornton. Κατά την μελέτη, το ΑΕΠ της χώρας θα περιοριστεί φέτος σε μόλις 171,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης – προ πανδημίας – για σχεδόν 192 δισ., ενώ για το 2021 η μελέτη προβλέπει ότι θα ανέβει στα 180 δισ. ευρώ, 10 δισ. ευρώ κάτω από την επίδοση του 2019.

Ads

«Στην περίπτωση αυτή, η οικονομία το 2021 εκτιμάται πως θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2017, έχοντας απολέσει τον πλούτο που δημιουργήθηκε την τελευταία 3ετία», σημειώνει χαρακτηριστικά η μελέτη της Grand Thorton, που διευκρινίζει ότι η εκτίμηση για τη μεταβολή του ΑΕΠ παίρνει υπόψη και την ταχύτητα άρσης των περιοριστικών μέτρων και το μέγεθος των αντισταθμιστικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση.

image

Παράλληλα, η GT διαπίστωσε ότι επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία του Covid-19 εξαιτίας του περιορισμού ή και της διακοπής της λειτουργίας τους.

Ads

image

Συνολικά, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ύψους 32,9 δισ. ευρώ (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Για ένα δείγμα 17.000 επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 200 χιλιάδων ευρώ η μελέτη εκτιμά ότι αναμένεται:

  • να παρουσιάσουν μείωση στον κύκλος εργασιών τους το 2020, κατά -12,4%.
  • να παρουσιάσουν μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) το 2020, κατά -39%.
  • μείωση της ρευστότητας τους για το 2020 ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη επίδραση θα καταγραφεί σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση. Ειδικά για τον τουρισμό η μελέτη της Grand Thorton εκτιμά ότι η μείωση του κύκλου εργασιών θα φτάσει το 52%.

image

Εκτός από τον τουρισμό, που κατά τη μελέτη θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου θα είναι: οι αερομεταφορές (46%), οι θαλάσσιες μεταφορές (42%), η εστίαση (41%), η διασκέδαση-ψυχαγωγία (42%), η παροχή υπηρεσιών (39%), οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (36%), η μεταφορά και αποθήκευση (24%). Οι μόνοι κλάδοι με προοπτική έστω ελάχιστης αύξησης τζίρου είναι οι τηλεπικοινωνίες (1%) και η γεωργία-αλιεία (2%).

Με τα ευρήματα της Grand Thorton συνδέεται και ο «δείκτης φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που καταγράφει αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά, δεδομένης και της αβεβαιότητας για την έκβαση της πανδημίας. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV, που αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 33,80% από 29,56% τον Μάιο.