Το χαράτσι των ακινήτων ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 από τη ΔΕΘ. «Διαφημίστηκε» μάλιστα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ως ένα σκληρό μεν αλλά δίκαιο μέτρο βασισμένο στην αρχή της αναλογικότητας. Τώρα έρχονται στο φως τα αποτελέσματα μιας ρύθμισης του υπ. Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία έφερε ελαφρύνσεις έως και 50% σε μεγαλοϊδιοκτήτες από το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ads

 
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 16ης Δεκεμβρίου του 2011 για το «χαράτσι στα ακίνητα», της οποίας εμπνευστής ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση του μέτρου, ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών προχώρησε στη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού δικαίου που άλλαξε το τοπίο στα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης. Στην περίπτωση αυτή η αναλογικότητα πάει, σύμφωνα με τις καταγγελίες, περίπατο καθώς η ρύθμιση ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης.
 
Πιο συγκεκριμένα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για όσους έχουν επαγγελματική στέγη από 1000 τμ. και πάνω το χαράτσι μειώθηκε κατά 30% ενώ για όσους διαθέτουν επαγγελματική στέγη από 2.000 τμ. και πάνω το χαράτσι μειώνεται στο 50%. Ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης πληρώνει κανονικά το χαράτσι για τα πρώτα 1.000 τμ. από τα 1.000 τμ. και πάνω πληρώνει με έκπτωση 30% ενώ από τα 2.000 τμ και πάνω πληρώνει με έκπτωση 50%.
 
Συγκεκριμένα παραδείγματα παρουσίασε η εκπομπή της ΝΕΤ, Πρωινή Ενημέρωση. Σύμφωνα με αυτά Super Market 38.000 τμ. στη Λ. Αθηνών πριν τη νομοθετική ρύθμιση θα πλήρωνε χαράτσι 436.229,50 ευρώ ενώ λόγω της αλλαγής της ρύθμισης από το υπ. Οικονομικών πλήρωσε 184.841,80 ευρώ. Η διαφορά προς όφελος του ιδιοκτήτη αγγίζει τα 251.387,7 ευρώ.
 
Σε ένα δεύτερο παράδειγμα μια εταιρεία Real Estate στην Αγ. Κων/νου για 16.000τμ. θα πλήρωνε 297.804 ευρώ, ενώ μετά τη νομοθετική ρύθμιση πληρώνει 135.621,60 ευρώ με όφελος για τον ιδιοκτήτη 162.122,40 ευρώ.
 
Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων από 1.000 τμ. και κάτω πληρώνουν το χαράτσι στο ακέραιο. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματική την επιβολή του τέλους ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ και στήριξε την απόφαση στην αρχή της αναλογικότητας. Δηλαδή ο κάθε ιδιοκτήτης πληρώνει ανάλογα με την ιδιοκτησία που του αναλογεί.
 
Η Σοφία Σακοράφα που κατέθεσε τη σχετική ερώτηση μιλώντας στη ΝΕΤ, χαρακτήρισε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου κατάπτυστη και αναρωτήθηκε τι ήταν αυτό που μεσολάβησε και «με αυτόν τον προκλητικό τρόπο ο κ. Βενιζέλος έτρεξε να αλλάξει το μέτρο που ο ίδιος χαρακτήριζε ίσο και αναλογικό». Σε απάντηση σημείωσε ότι «κυβερνόμαστε από μια δράκα πρόθυμων και υπάκουων υπαλλήλων».
 
«Τι κάνουν για τους έχοντες και κατέχοντες; Τι κάνουν για τα αφεντικά τους; Είναι απλό. Νομοθετούν σκανδαλώδη και χαριστική μείωση! Είσαι εμπορικό κέντρο, ιδιωτικό νοσοκομείο, τεράστιο πολυκατάστημα; Είσαι ένας από αυτούς του μεγάλους που βγάζουν τα χρήματα στο εξωτερικό; Είσαι από αυτούς που διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία. Δεν πληρώνεις! Αυτοί είναι οι πραγματικοί τζαμπατζήδες και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι» τόνισε η κ. Σακοράφα.
 
Παρέμβαση υπήρξε και από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που θα προχωρήσει σε «καταγγελίες με ονόματα» και θα ανακοινώσει τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει μελλοντικά.
 
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ χαρακτήρισε απαράδεκτη την πράξη νομοθετικού η οποία στη συνέχεια κυρώθηκε με το νόμο 40/47. Σημείωσε ότι έχει ξεγελαστεί το συμβούλιο της επικρατείας το οποίο συνεδρίασε και αποφάσισε πάνω σε μια απόφαση η οποία πλέον δεν υπάρχει. «Έκριναν το νόμο 41/21 που επέβαλε το χαράτσι με βάση την αρχή της αναλογικότητας που πλέον δεν υφίσταται» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι η ρύθμιση δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους μικρομαγαζάτορες και τους μεγαλοϊδιοκτήτες.
 
Ως παράδειγμα ανέφερε το The Mall σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να πληρώσει χαράτσι 1.350.000 ευρώ και εν τέλει πληρώνει 530 χιλ. ευρώ. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι υπάρχουν ιδιώτες με σπίτια πολλών τετραγωνικών, τα οποία τα δηλώνουν ως επαγγελματική στέγη, ώστε να ευνοηθούν από την ρύθμιση.
 
Και πολιτική αντιπαράθεση
 
Το ζήτημα έφερε και έντονη πολιτική αντιπαράθεση καθώς η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά,  αναφερόμενη σε «σχόλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ειδικό τέλος ακινήτων» παρενέβη στο θέμα.
 
«Ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και αποφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να καταλάβει αυτό που κατάλαβαν άλλες πολιτικές δυνάμεις, που ήταν αρνητικές πριν ένα χρόνο, αλλά στηρίζουν τώρα την εφαρμογή του μέτρου. Αρνείται να καταλάβει ότι το ειδικό τέλος ακινήτων είναι κλιμακωμένο και αναλογικό, χωρίς κανένα οριζόντιο χαρακτηριστικό» σημείωσε η Φώφη Γεννηματά υποστηρίζοντας ότι στην προηγούμενη Βουλή υπήρξαν αναλυτικές συζητήσεις για την εξαίρεση από το ειδικό τέλος της παραγωγικής υποδομής της χώρας, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και άρα οι εργαζόμενοι. Τόνισε δε, ότι οι γεωργικές, κτηνοτροφικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αντιμετωπίστηκαν με κριτήριο τη διατήρηση της λειτουργίας τους και άρα την προστασία των θέσεων εργασίας.
 
«Συστήνω στην εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, να ερωτήσει τον πολιτικό της προϊστάμενο, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, έναν εκ των προθύμων, πολιτικό αυτουργό και συντάκτη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τι περιλαμβάνει η Πράξη αυτή» απαντά η Σοφία Σακοράφα. «Ουδεμία φυσικά σχέση έχει με τις γεωργικές, κτηνοτροφικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και άρα με την προστασία των θέσεων εργασίας. Η  Πράξη αυτή φωτογραφίζει μόνον τους ολίγους και τους πανίσχυρους, τους οποίους πολύ σύντομα θα τους μάθει ο ελληνικός λαός;».