H κυβέρνηση αποβλέπει στα 11,4 δις ευρώ του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την μείωση του χρέους σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το Υπουργείο δεν θέλει να πειράξει αυτό το ποσό προκειμένου εάν μείνει αχρησιμοποίητο να αξιοποιηθεί για αυτό τον σκοπό.

Ads

Τις προθέσεις αυτές έκανε γνωστές κατά την συνάντησή του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΟΤΟΕ κατά την χθεσινή της συνάρτηση με τον κ. Χαρδούβελη ενημερώθηκε για τις θέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενόψει των stress tests που διενεργούνται 

Όσον αφορά τις ανακεφαλαιοποιήσεις της Attica Bank και της Πανελλήνιας Τράπεζας είπε ότι στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ότι πρόκειται για μια τράπεζα που έχει ως βασικό μέτοχο ένα ασφαλιστικό ταμείο εργαζομένων, του οποίου η συμμετοχή πρέπει να συνεχιστεί και να διευκολυνθεί και ζήτησε να διατηρηθεί η αυτόνομη πορεία της, δεδομένου ότι και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνηγορούν. Για την Πανελλήνια Τράπεζα επεσήμανε ότι πρέπει να αναζητηθεί μια συνολικότερη λύση στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα περιλαμβάνει και λύσεις για το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εξετασθεί η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ads

Ακόμη, επεσήμανε πως μετά τα stress tests, οι τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, ενώ για τα κόκκινα δάνεια είπε πως είναι ένα πρόβλημα που πρέπει πράγματι να αντιμετωπιστεί με προσοχή, γιατί ακόμα αυξάνονται. Όπως είπε, μια λύση θα ήταν να υπάρξει ένα δίκαιο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφερόμενος στους ενδεχόμενους πλειστηριασμούς τόνισε ότι, αν χρειαστεί, θα υπάρξει πλαίσιο προστασίας.

Τέλος, όσον αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων με αφορμή τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντιπαραθέσεις και διαβεβαίωσε για την ασφάλειά τους.