Την εκτίμηση ότι «η σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση», εκφράζει το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, Deutsche Welle, το οποίο δημοσίευσε την Πέμπτη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στον απόηχο της συνάντησής του στο Βερολίνο με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δυο άνδρες δε συζήτησαν για την επικείμενη αξιολόγηση της Τρόικα. Ωστόσο, έγινε μια αναδρομή στην πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, από τότε που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.

Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας υπουργός επέμεινε πως «δεν τέθηκε θέμα στη συζήτησή μας για τρίτο πακέτο. Η κουβέντα ήταν για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει αυτήν τη γραμμή στήριξης».

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό είναι κομβικό σημείο στην όλη συζήτηση».

Ads

«Θα γίνουν κτήμα (σ.σ. οι μεταρρυθμίσεις) εάν ο κόσμος δει λεφτά στη τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος. Θα συνδέσει την πορεία αυτήν και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται. Και σιγά- σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς. Θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το δημόσιο. Όλα αυτά όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν τα προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά- σιγά τα καταφέρνουμε», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Επί τάπητος και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Γκίκας Χαρδούβελης υποστήριξε ότι έθεσε το θέμα αυτό στο Γερμανό ομόλογό του, λέγοντας ότι «κατάλαβε και αυτός, πιστεύω, του το ανέφερα, ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια».

Και πρόσθεσε: «Εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, εγώ πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν».

Τέλος, όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle, «Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να προσεγγίσουν οι εταίροι τις θέσεις της για μια προληπτική γραμμή στήριξης. Αυτή η προσπάθεια αφορά κυρίως στη Γερμανία».

«Η συζήτηση των δύο υπουργών δεν είναι δεσμευτική»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα ελληνικών Μ.Μ.Ε., τα οποία υποστήριζαν ότι κατά τη συνάντηση Χαρδούβελη-Σόιμπλε «κλείδωσε» νέα συμφωνία στήριξης προς την ελληνική οικονομία.

«Απορρίπτουμε τις αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία,  χθες, για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης» ανέφερε στο Bloomberg ο Φράνκ Πολ Βέμπερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Βέμπερ.