Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωσε πως το μνημόνιο θα το έχουμε σκίσει όταν θα βρούμε μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. “Από τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση της σύμβασης υπογράφεις και το μνημόνιο”, δήλωσε μιλώντας στο Mega, ενώ για το ζήτημα της παράτασης και τον εγκλωβισμό της νέας κυβέρνησης είπε: “Ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα ότι χρειαζόμασταν ρευστό”.

Ads

Όπως είπε για το email του με τις δεσμεύσεις προς την τρόικα, αυτό ήταν το τέλος της διαδρομής ενώ το ”email Βαρουφάκη” είναι η αρχή μίας άλλης διαπραγμάτευσης και δεν μπορούν να συγκριθούν. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, επί των ημερών του, υποστήριξε πως γινόταν αλλά όχι υπό το φως της δημοσιότητας. “Πολλές φορές υπήρχε διαμάχη”, δήλωσε.

“Από τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση της σύμβασης έχεις υπογράφεις και το μνημόνιο. Ο λόγος που έγινε όλη αυτή η φασαρία είναι γιατί θέλουν οι δανειστές να βάλουν την Ελλάδα να φωνάξουν δυνατά ότι υπογράφει τους κανόνες του μνημονίου και να μπορέσουν να το περάσουν στα κοινοβούλιά τους”, δήλωσε. Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα εκτίμησε πως οι εταίροι θα μειώσουν τις απαιτήσεις τους.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης για το ζήτημα της παράτασης, τον εγκλωβισμόμ της νέας κυβέρνησης δήλωσε πως από το Eurogroup του Δεκεμβρίου ανέφερε ότι είχε φανεί ότι δεν μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση. “Στο τραπέζι έπεσαν τρεις επιλογές, τρεις μήνες ήθελε η Ε.Ε., η ΕΚΤ ήθελε έξι μήνες, το ΔΝΤ ήταν ουδέτερο αλλά είχε πει όχι στην επιλογή του ένα μήνα”, δήλωσε.

“Εγώ ήθελα τους 3 μήνες αλλά τους είπα ότι κύριοι ξεμένουμε από ρευστό τον Μάρτιο. Μία χώρα, η Φινλανδία, για δικούς της προεκλογικούς λόγους δεν ήθελε τους τρεις μήνες και είπαν ένας μήνας ή έξι μήνες. Εγώ δεν ήθελα έξι μήνες γιατί ήθελα τα χρήματα τα 7,2 δισ. Προτείναμε τρίμηνη παράταση για να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρομε τα χρήματα του Μαρτίου”, είπε και συνέχισε: “Εγώ ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα την χώρα μου, χρειαζόμασταν ρευστό. Ο Ντέισελμπλουμ πρότεινε τους δύο μήνες”.

Ads