Ο υπουργός Οικονομικών. Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην εφημερίδα New York Times, προανήγγειλε μια νέα έκδοση ομολόγων για έξοδο στις αγορές, ενώ αναφερόμενος στην επιστροφή των ελεγκτών της τρόικας σημείωσε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από όποιους «νέους επαχθείς στόχους».

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε πως στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του. «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά είναι επίσης πολύ μακροπρόθεσμο, έτσι μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα», ανέφερε.

Επίσης ανέφερε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ευρύτερα η Ευρωζώνη, η στασιμότητα στην Ιταλία και τη Γαλλία και η πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που υποστηρίζει η Γερμανία, θα ωφελήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «καθιστούν αναγκαία μία επεκτατική νομισματική πολιτική που διατηρεί τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού χαμηλά».

Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε πως «οι περισσότερες έχουν γίνει». «Η επόμενη φάση είναι να εδραιωθούν, να διασφαλισθεί ότι δεν θα αναστραφούν», πρόσθεσε και συνέχισε: «Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι πάνω από το σβέρκο μας. Αυτοί θα είναι στο παρασκήνιο».

Ads

Όπως είπε η τρόικα «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας». Οι διεθνείς πιστωτές αρχικά αμφισβητούσαν τις προβλέψεις της Ελλάδας για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, για να αποδειχθεί την Άνοιξη ότι είχαν λάθος, είπε και τόνισε: «Ελπίζω ότι διδάχθηκαν από αυτό και ότι δεν θα επιμείνουν τόσο πολύ στα δημοσιονομικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από όποιους «νέους επαχθείς στόχους».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη ανάπτυξης. «Ένας απαισιόδοξος θα έλεγε, “όλα είναι δύσκολα στον κόσμο – στην Ευρώπη, πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη;”. Ένας αισιόδοξος θα έλεγε “αφού έχει υπάρξει τέτοια οικονομική πτώση, είναι εύκολο να ανακάμψεις”», τόνισε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων, δήλωσε πως ο ελληνικός λαός έχει υπερφορολογηθεί, ωστόσο σημείωσε πως πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη πριν την φορολογική ανακούφιση.  Πιθανόν, όμως, θα υπάρξουν ενέργειες για να αμβλυνθούν κάποιες «ακραίες καταστάσεις», όπως στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα των New York Times.