Την ώρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντάει έμμεσα και απορρίπτει τα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επιχειρεί να διατηρήσει στην επικαιρότητα το σενάριο ενός Grexit.

Ads

«Δεν μπορεί κανείς να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αν δεν το κάνει τότε τίθεται θέμα παραμονής», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι «φωνές που λένε ότι η χώρα δεν θα πληρώσει οδηγούν σε απώλεια αξιοπιστίας».

Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2015, ανέφερε ότι η χώρα δεν εξαρτάται μόνο από τους εταίρους – πιστωτές της αλλά και σε επίπεδο ρευστότητας εξαρτάται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δανείζεται περίπου 40 δισ. ευρώ.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2015 θα υπάρξει ανοδικό γύρισμα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, εφόσον συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική, η δημοσιονομική εξυγίανση και ενδυναμωθεί η ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε ότι «η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει καθοριστικά την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς», αλλά δήλωσε «βέβαιος ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση μετά τις εκλογές».

Ads

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως στόχο την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου για τις επενδύσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίλυση του θέματος του «επαγγελματία επενδυτή».