Η διαγραφή του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί επιλογή, δήλωσε στο Bloomberg ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σημειώνοντας πως αυτό το κάνεις όταν το χρέος διακρατείται από ιδιώτες επενδυτές. Όπως υποστήριξε στην Ελλάδα η πλειονότητα του ελληνικού χρέους ανήκει είτε στην ΕΚΤ, είτε σε άλλες χώρες και σημείωσε πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου.

Ads

 
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο υπ. Οικονομικών ρωτήθηκε αν θα μπορούσε η Ελλάδα να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα. Ο Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε πως όλα είναι ανοιχτά.
 
«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Από πλευράς δανειστών, και οι δύο νιώθουν άβολα όσον αφορά το 2015, σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί. Το ΔΝΤ δεν θέλει να δανείζει μόνο του, οι Ευρωπαίοι νιώθουν “ενοχλημένοι”, έχοντας το ΔΝΤ να δανείζει, ενώ αυτοί μένουν απέξω. Πρέπει επομένως να βρεθεί μια λύση σ’ αυτό». Στην ερώτηση πώς θα ήταν αυτή η λύση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτό είναι υπό συζήτηση. «Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα, αλλά θα βρεθεί μια λύση» συμπλήρωσε.
 
Σημείωσε ακόμη ότι οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμφανίζεται σημαντική επενδυτική ζήτηση για εγχώρια ομόλογα και μετοχές. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, οι επενδυτές διαπιστώνουν πλέον ότι η Ελλάδα ανακάμπτει.
 
Παράλληλα, χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με αφορμή την προεδρική εκλογή, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα επιθυμούσαν ακόμη έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων. Όπως τόνισε, οι συχνές εκλογές πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης:
Σοιμπλικότερος και του Σόιμπλε ο Χαρδούβελης