«Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα χρησιμοποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας πως σε αυτό το σενάριο «περιορίζεται η χρηματοδότηση στην ιδιωτική οικονομία».

Ads

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ζήτησε να εγκριθεί η τροπολογία με την οποία κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου. Σημειώνεται πως η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Παρατηρητήριο Άνοιας, εν μέσω ενός ορυμαγδού τροπολογιών τα τελευταία 24ωρα από την κυβέρνηση.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι κατανοητό ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους αυξάνονται», είπε και ανέφερε για τις χρηματικές ανάγκες για το 2015: «το επόμενο τρίμηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά στα περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει ακόμη περαιτέρω ανάγκη κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό, η οποία αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ξένα ταμεία και άλλους επενδυτές εφόσον υπάρξει επίτευξη συμφωνίας».

Όπως δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης η επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα θα ξεκλειδώσει συνολικά 5,4 δις ευρώ (1,8 δις από την τελευταία δόση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης και 3,6 δις ευρώ από τη διπλή δόση του ΔΝΤ).

Ads

«Θα ολοκληρωθεί και το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Μαζί και ο ασφυκτικός έλεγχος και τα στενά χρονοδιαγράμματα. Οι απαιτούμενες δράσεις θα περιοριστούν και θα μπούμε σε μια νέα σχέση με τους δανειστές μας, ξεκινώντας με τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα του Προγράμματος» δήλωσε υποστηρίζοντας πως οι δανειστές είναι θετική στο αίτημα της κυβέρνηση για «προληπτική γραμμή στήριξης», κάτι που «σημαίνει πως θα βγούμε με συνετό τρόπο στις αγορές, έχοντας εξασφαλίσει προληπτική συνδρομή χρηματοδότησης». Με αυτόν τον τρόπο, κατέληξε, «θα μπορέσει-επιτέλους- να τεθεί υπό συζήτηση και το ζήτημα του χρέους».