Αδιάφοροι είναι οι δανειστές για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε όλα τα σκληρά μέτρα που της ζητούν. Τα εν λόγω επιβεβαιώνονται από επίσημη ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών. Ο δε υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επιβεβαίωσε ακολουθώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι υπάρχει πιθανότητα παράτασης του Μνημονίου. Και οι δυο απέδωσαν το ενδεχόμενο της παρατασης σε «τεχνικούς λόγους».

Ads

 
«Το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο. Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας, όμως αυτοί θέλουν και το 1%! Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο». Αυτά είπε, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, συνομιλώντας με βουλευτές στη Βουλή, ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Η εν λόγω δήλωση συνοδεύτηκε με διαρροές στον Τύπο για έντονη νευρικότητα στο Μέγαρα Μαξίμου.
 
Ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών που επί της ουσίας επιβεβαιώνει την αδιάφορη στάση των δανειστών απέναντι στο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς «βοηθήστε μας για να μην βρεθείτε με τον Τσίπρα απέναντί σας».
 
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών.
 
Στο μεταξύ μετά το πέρας της σύσκεψης που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γκίκας Χαρδούβελης επιβεβαίωσαν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης – παράτασης του Μνημονίου αποδίδοντας το ενδεχόμενο σε τεχνικούς λόγους.
 
«Καλά πήγε» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. «Υπήρξε πρόοδος. Δεν κλείσαμε τα θέματα, συνεχίζουμε». «Μπορεί να υπάρξει παράταση για μικρό διάστημα για τεχνικούς λόγους» σημείωσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.
 
Λίγο νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει: «το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η τελευταία δόση να εκταμιευθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν, για τεχνικούς λόγους, δεν έχουν ολοκληρωθεί ορισμένες διαδικασίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια παράταση, αλλά όχι νέο Μνημόνιο».
 
Πάντως δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου επικαλούνται ευρωπαίους αξιωματούχους που κάνουν λόγο για παράταση του προγράμματος έως και έξι μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ΔΝΤ και η Γερμανία στηρίζουν την άποψη αυτή. Για να πάρει παράταση το τρέχον πρόγραμμα θα πρέπει η Ελλάδα να τη ζητήσει επίσημα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.