Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Ads

Όπως εξήγησε ο Ν. Χαρδαλιάς, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί την Παρασκευή, περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Επίπεδο 1: ετοιμότητας, επίπεδο 2: επιτήρησης, επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου.

Αποσαφήνισε περαιτέρω ότι ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί η Αχαϊα και τα Ιωάννινα τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, και όχι η Αθήνα που με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκεται σταθερά μετά το καλοκαίρι σε «συναγερμό» με τα υψηλότερα κρούσματα στην επικράτεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε πως είναι μια ερώτηση που έχει ήδη απαντηθεί. 
 
«Σε κάθε περίπτωση με βάση την εμπειρία μας όλο το καλοκαίρι είμαστε πιο αυστηροί και πιο επιφυλακτικοί σε περιοχές με μικρότερες αντοχές και δυνατότητες του συστήματος υγείας πάντα συγκριτικά με την Αθήνα. Είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα στην κάθε περιοχή, πόσο μάλλον στα Γιάννενα και στην Πάτρα που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις υπερτοπικής και τοπικής διασποράς», είπε και πρόσθεσε: 

Ads

«Στα Γιάννενα είχαμε 89 από τα 101 ενεργά κρούσματα της περιοχής, στον Δήμο Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα στην Πάτρα είχαμε 83 κρούσματα σε όλη την Αχαΐα, από τα οποία τα 52 ήταν στην πρωτεύουσα και τα υπόλοιπα διάσπαρτα και μάλιστα με μεγάλο αριθμό επαφών και μετακινήσεων μεταξύ δήμων. Σε κάθε περίπτωση ανά τριήμερο σταθμίζουμε τα δεδομένα και το θέμα των μέτρων είναι ένα δυναμικό ζήτημα και βασίζεται σε πολλές παραμέτρους».