Σε δηλώσεις του από την Εύβοια που προκάλεσαν αίσθηση και αντιδράσεις, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρσδαλιάς, όχι μόνο υπεραμύνθηκε του κρατικού μηχανισμού, παρά τους νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές για μια κακοκαιρία που είχε προαναγγελθεί εδώ και ημέρες, αλλά επιπλέον, επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι το περίφημο 112 δεν λειτούργησε, υποστηρίζοντας πως αν γινόταν χρήση τότε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Μάλιστα, μετά τις αντιδράσεις, προχώρησε και σε μία ακόμη επίμαχη αναφορά επιρρίπτοντας ευθύνες στους μετεωρολόγους πως είχαν κάνει λάθος προβλέψεις

Ads

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι το νερό που έπεσε ήταν πολύ περισσότερο απ’ αυτό που είχε πλήξει τη Μάνδρα και πρόσθεσε ότι σώθηκαν δεκάδες συμπολίτες μας. «Στον Λήλαντα η εικόνα είναι πολύ πιο δύσκολη από τα υπόλοιπα σημεία» πρόσθεσε, έχοντας προηγουμένως πετάξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο. «Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν» είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής».

Ωστόσο, ο ίδιος όμως με δυσκολία κράτησε την ψυχραμία του όταν δημοσιογράφος «τόλμησε» να τον ρωτήσει γιατί δεν λειτούργησε το 112. «Aν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω αυτή την στιγμή ότι έχουμε 5 νεκρούς και οι 3 πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Αρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν, γιατί είχαμε κάποιες περιοχές, κάποιες κατασκηνώσεις που μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτό το κομμάτι, όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Να πω κάτι για να το τελειώσουμε αυτό με το 112, επειδή κάνουν κριτική αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να το εφαρμόσουν το 112, να είμαστε σεμνοί και σοβαροί σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας. Το 112 είναι ένα εργαλείο διά πάσα νόσο, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Σήμερα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα θέμα να στείλουμε το 112» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τόσο η διαχείριση στην τραγωδία της Εύβοιας, όσο και οι δηλώσεις Χαρδαλιά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων. «Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Εύβοια με τους νεκρούς από τις πλημμύρες συγκλονίζουν όλη την Ελλάδα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του. Σχολιάζει ότι «είναι πλέον ολοφάνερο πως η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω». Προσθέτει ότι «οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ν. Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κομματικοποίηση και πλήρης διάλυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει τραγικά αποτελέσματα». Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή, «αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων». «Αυτές τις δύσκολες ώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές και τα στελέχη του βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Ειδικά αυτές τις ώρες της πανελλήνιας θλίψης για τα αθώα θύματα από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι σημερινές κυβερνητικές ψευτοδικαιολογίες» σχολίασε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης. «Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγαν ότι το 112 θα έσωζε ζωές στο Μάτι και αλλού. Τώρα που είναι στην κυβέρνηση, λένε ότι το 112 δήθεν θα προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων στην Εύβοια και αλλού. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν ότι θα άδειαζαν το Μάτι σε μισή ώρα για μία φυσική καταστροφή που εξελίχθηκε σε μία ώρα και σήμερα ως κυβέρνηση, στην Εύβοια, με προειδοποίηση 4 ημερών από την ΕΜΥ δεν κατάφεραν να στείλουν ούτε ένα SMS με οδηγίες προς τους πολίτες. Έκαναν όμως φιέστες και έστελναν δοκιμαστικά SMS στο Μαρούσι και στο Χαλάνδρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε ποιοί και πόσοι πολίτες μπορούν να ανεχτούν αυτόν τον θρασύτατο κυβερνητικό εμπαιγμό. Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις ενδεχόμενες ολιγωρίες κι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού είναι απολύτως βάσιμα και εύλογα. Σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις η συστηματικά ψευδόμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αξιόπιστες απαντήσεις μπορεί να δώσει μόνον ο αρμόδιος Εισαγγελέας όταν παρέμβει.».

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σχολιάζοντας την εικόνα της κυβέρνησης τόνισε: «Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των συμπολιτών μας που έφυγαν, από τις πλημμύρες στην Εύβοια και την αμέριστη συμπαράσταση μας σε όλους τους συμπολίτες μας που επλήγησαν. Είναι όμως τραγική η εικόνα του Επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη για ένα καιρικό φαινόμενο, που είχε προβλεφθεί εδώ και ημέρες. Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει μεγάλες συνέπειες στις φυσικές καταστροφές και απαιτεί ιδιαίτερη εγρήγορση. Η καταιγίδα αυτή όμως, γνωστή με το όνομα «Θάλεια» είχε προβλεφθεί εδώ και ημέρες και όσον αφορά την ένταση και τις περιοχές που θα πληγούν, με μεγάλη ακρίβεια. Αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ο λαϊκισμός, η διάλυση των δημόσιων δομών του Επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και η ανέξοδη επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν ειδοποίησε εγκαίρως τους πολίτες των πληγεισών περιοχών, για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ πανηγύριζαν πριν 1 χρόνο για τη λειτουργία του 112», τονίζει ο Χρήστος Σπίρτζης στη δήλωσή του για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε τις δηλώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά για το «112», αλλά και τα όσα είχε υποσχεθεί σε επίσκεψή του στην Εύβοια πριν από έναν χρόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, για αντιπλημμυρικά έργα.  «Οι δήθεν αιτιολογίες του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χαρδαλιά ότι αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε περισσότερα θύματα αναδεικνύει τα σημερινά ψέματα ή τα ψέματα των λαϊκίστικων πανηγυρισμών για τη λειτουργία του πριν ένα χρόνο και τα δήθεν δοκιμαστικά μηνύματα που είχαμε λάβει όλοι Αναδεικνύονται οι ευθύνες των στελεχών της ΝΔ και κυρίως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που έχει την αρμοδιότητα, είτε στη θητεία του κ. Μπακογιάννη από το 2014, είτε στη συνέχεια της παράταξης του σήμερα με τον κ. Σπανό, που έχουν εγκαταλείψει παντελώς την Εύβοια αλλά και το σύνολο της Στερεάς Ελλάδας, από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και από υποδομές εδώ και πολλά χρόνια. Αναδεικνύονται τα ψέματα του κ. Χατζηδάκη, όταν πριν ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου 2019, σε επίσκεψη του στην Εύβοια, ανακοίνωσε ότι βρήκε χρήματα να προχωρήσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, χωρίς εδώ και ένα χρόνο να έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια, το πιο μικρό έργο στην περιοχή είτε από τον κ. Χατζηδάκη, είτε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στην ίδια επίσκεψη, δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αρμοδιότητες και τις ανεπάρκειες των περιφερειαρχών Στερεάς Ελλάδας της ΝΔ».

«Ελπίζουμε οι πολίτες που επλήγησαν στην Εύβοια να μην τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με όσους πολίτες εδώ και έναν χρόνο έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, με πολύμηνες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, χωρίς να έχουν λάβει την παραμικρή κρατική αρωγή», καταλήγει ο Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας πως τη Δευτέρα, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας στις 11:00 από το Βασιλικό θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας

Εξάλλου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας Δημήτρη Φωκά, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές Μεσσαπίων και Ληλαντίων. Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Η καταστροφή στην Εύβοια Βιβλική, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και οι δικοί τους άνθρωποι μας συγκλονίζουν. Περιουσίες και κόποι μιας ζωής στη λάσπη. Οι ευθύνες της Περιφέρειας είναι διαχρονικά τεράστιες. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, να ανακουφισθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Τα υπόλοιπα εν καιρώ».

Το ΚΙΝΑΛ εκφράζει τη θλίψη του για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υποστηρίζει ότι παρά την επίσημη ενημέρωση από την ΕΜΥ δεν ελήφθησαν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, εκφράζεται η θλίψη του Κινήματος «για το χαμό των συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες στην Εύβοια. Σε αυτές τις τραγικές στιγμές, δεν συγχωρείται καμιά ολιγωρία και αδράνεια της κρατικής μηχανής», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, που υποστηρίζει επίσης ότι «παρά την επίσημη πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν ελήφθησαν δυστυχώς τα προληπτικά μέτρα που αρμόζουν στην πρόβλεψη τέτοιας κακοκαιρίας». Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας όλους τους αρμόδιους «έστω και τώρα να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών τους για την προστασία των ανθρώπων, τον περιορισμό των συνεπειών της καταστροφής και την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των πληγέντων».

Τετραπλή παρέμβαση, κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού – λήψη άμεσων μέτρων απεγκλωβισμού – κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, ζητά για την Εύβοια το ΚΚΕ, που αναδεικνύει, επιπλέον, την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επισημαίνεται ότι «για μια ακόμη φορά η πολύπαθη Εύβοια βρίσκεται στο έλεος φυσικών καταστροφών που στοιχίζουν μάλιστα σε ανθρώπινες ζωές. Είναι επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών που υπέστησαν τις καταστροφές, να παρθούν άμεσα μέτρα διάσωσης και απεγκλωβισμού, να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών.

Οι πλημμύρες πλήττουν για πολλοστή φορά περιοχές της Εύβοιας που εδώ και χρόνια “φωνάζουν” για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Απέναντι όμως σε αυτήν την αναγκαιότητα, είναι εξίσου εκκωφαντική η απραξία και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών». Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, «οι κυβερνήσεις και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί εν έτει 2020 να χάνονται ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τις περιουσίες και τους κόπους τους να χάνονται. Για μία ακόμα φορά αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις στις υποδομές και την πολιτική προστασία, που εκθέτουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Αναδεικνύεται ο άναρχος αντιλαϊκός χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αναδεικνύεται τελικά η περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο, που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και όσους το υπηρετούν».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Νίκο Χαρδαλιά εξαπέλυσε το ΜΕΡΑ25. υπογραμμίζοντας πως την ώρα που θρηνούμε θύματα ο υφυπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος για την ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τη μη λειτουργία του 112. «Η απάντηση του και μόνο είναι λόγος παραίτησης όχι του ιδίου, αλλά σύσσωμης της κυβέρνησης: “αν είχε λειτουργήσει, θα είχαμε εκατόμβες νεκρών”. Η κυνική ομολογία ότι το κράτος αδυνατεί να δώσει εν μέσω μιας απόλυτα προβλέψιμης κρίσης μια χρήσιμη οδηγία στους πολίτες που να μην τους κάνει να πάρουν τα βουνά, είναι το πολιτικό, επικοινωνιακό, και εν τέλει ανθρωπιστικό Βατερλό μιας κυβέρνησης που έχει βασίσει όλη τη συλλογιστική και στρατηγική της στο άλλο μείζον θέμα των ημερών, την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας, στην “ατομική ευθύνη” των πολιτών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΜΕΡΑ25 και καταλήγει: «Ένας Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας που ομολογεί ότι τυχόν παρέμβασή του μέσω των επιχειρησιακών εργαλείων του θα προκαλούσε εκατόμβες νεκρών, έχει αυτοκαταργήσει το ρόλο του».