«Και πολλά τα τζιτζίκια που να μην τα νιώθεις, όπως δεν νιώθεις τους σφυγμούς στο χέρι σου». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θυμήθηκε τον αγαπημένο του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη μιλώντας χθες στην εκδήλωση «Athens FORUM 2014: Δημοκρατία υπό πίεση». Δεν ήταν και απολύτως κατανοητό τι εννοούσε λέγοντας: «Όπως είναι αυτονόητος ο σφυγμός στο χέρι, οι σφυγμοί στο χέρι μας, έτσι σε αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο, είναι αυτονόητη η Δημοκρατία. Και κάπου εδώ θα τριγυρνούσε ο ποιητής όταν έγραψε αυτούς τους στίχους».

Ads

 
Όμως, αρκετοί κατάλαβαν ότι ο πρωθυπουργός είναι πλέον σε ένα παράξενο «κλίμα» και έχει φύγει από την ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας με τους κλασικούς όρους και ορισμούς. Ίσως γιατί ακόμη κι αν είναι αυτονόητη η Δημοκρατία στον τόπο μας, σαν το σφυγμό στο χέρι, δεν είναι καθόλου αυτονόητη πια η μακροημέρευση της παρούσας κυβέρνησης και αυτό αρχίζουν και το αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι.
 
Χθες προστέθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη σε όσους ζητούν να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή (ρ/σ Βήμα). Προηγήθηκαν ο Κ. Καραμανλής με διαρροή και ο Μ. Χρυσοχοίδης, πυροδοτώντας σύγκρουση με τον Ευ. Βενιζέλο. Προεδρική εκλογή νωρίτερα σημαίνει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, εκλογές νωρίτερα αφού η διασφάλιση των 180 ναι αυτή τη στιγμή φαίνεται άπιαστη. Και μοιάζει περίεργο να προτείνουν εμμέσως εκλογές τώρα παράγοντες όπως ο Καραμανλής, η Μπακογιάννη, ο Χρυσοχοίδης την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σαφώς στις δημοσκοπήσεις.
 
Είναι αυτός ο λόγος, άλλωστε, για τον οποίο ο Ευ. Βενιζέλος εμπνεύστηκε την αιφνίδια αλλαγή του εκλογικού νόμου για να σπάσει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Είναι τόσο απροκάλυπτη η μεθόδευση, που ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου δεν το αποδέχθηκε, διαβλέποντας τις αντιδράσεις που θα προκληθούν και τον αντίκτυπο που θα δημιουργηθεί.
 
Το ρεαλιστικό είναι ότι οι συζητήσεις με την Τρόικα στο τέλος Σεπτεμβρίου θα επηρεάσουν καθοριστικά τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Η εικόνα είναι ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιμείνουν σε παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό και η κυβέρνηση θα αρνηθεί να συναινέσει, αφού δεν μπορεί να συναινέσει, δηλαδή κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο των βουλευτών της συμπολίτευσης.
 
Το πού θα οδηγήσει η διαφαινόμενη σύγκρουση με τους εκπροσώπους των πιστωτών δεν είναι ορατό, αλλά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κάλπες, αφού χαθεί το τελευταίο αποκούμπι της κυβέρνησης. Αν καταδειχθεί στην πράξη ότι εταίροι και δανειστές δεν δίνουν άλλη παράταση στις μνημονιακές εκκρεμότητες με το επιχείρημα ότι έρχεται ο Τσίπρας και άρα δεν πρέπει να πιέζεται η κυβέρνηση για να μην αποσταθεροποιηθεί, τότε στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν να περιμένουν και πολλά. Αντίθετα, θα πρέπει να αναζητήσουν τον καταλληλότερο τρόπο διαφυγής, αφού αν δεν ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τη μείωση του χρέους, με ποιο επιχείρημα θα ζητήσουν από τους βουλευτές να ψηφίσουν όχι τον υποψήφιό τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά τον προϋπολογισμό του 2015;