Δεν αποκλείει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Επίσης αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα σημειώνοντας ότι «τα κόμματα υπόσχονται ήδη, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, το πώς θα μοιράσουν αυτά τα χρήματα»

Ads

Το σημαντικό είναι, κατά την άποψή του, να μην δοθεί τώρα η εντύπωση στην κυβέρνηση στην Αθήνα, ότι μπορεί κανείς να επαναπαυθεί.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά ότι ο τουρισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία έχει επωφεληθεί από τα γεγονότα στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Τουρκία, ωστόσο μέχρις ότου αυτή η ανάκαμψη φτάσει μέχρι τον πληθυσμό, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμη μερικοί μήνες.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιοχάνες Χαν υποστηρίζει πως αυτή θα διευρυνθεί, «προπάντων στα Βαλκάνια», χωρίς όμως να κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες. Πάντως εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των χωρών-μελών της Νομισματικής Ένωσης και ότι σε 10 έως 20 χρόνια θα έχουν το ευρώ όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ads

Σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας και της Καταλονίας, εκτιμά πως έρχονται ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας πως οι εθνικιστές πιστεύουν πως χωρίς το μη προσφιλές κεντρικό κράτος οι επαρχίες θα βρεθούν σε καλύτερη κατάσταση.