Το τανγκό κυβέρνησης – τρόικας στο Παρίσι βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής ατζέντας. Η συνάντηση που είχε διαφημιστεί αρχικά από την κυβέρνηση ως απομάκρυνση των δανειστών από την Ελλάδα και αρχή της απεμπλοκής από το Μνημόνιο, κατέληξε να είναι απλώς προπαρασκευαστική για τη νέα αξιολόγηση από την τρόικα.

Ads

Η κυβέρνηση πηγαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα με χαμηλές προσδοκίες αν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε ιδανικά να πάρει το πράσινο φως για να κάνει εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ. Πάντως ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε χθες ότι το θέμα «δεν είναι στην ατζέντα» και σχολίασε ότι βασική προτεραιότητα του ταξιδιού είναι η «αύξηση της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης».
 
Ενδεικτικά είναι τα πρωτοσέλιδα του σημερινού τύπου. «Μπρα ντε φερ με την τρόικα σε δέκα μέτωπα» γράφει το Έθνος σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση έχει χαμηλές προσδοκίες από το ραντεβού στο Παρίσι. «Τι τα ‘θελες τα ένδοξα Παρίσια» είναι ο τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών που τονίζει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι στην τρόικα χωρίς κόκκινες γραμμές. Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, παρά τις κυβερνητικές κυβερνητικές διαρροές περί «κόκκινων γραμμών» σε ό,τι αφορά τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, στις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και στην επέκταση της άρσης των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο, εχθές ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε το αντίθετο. Μάλιστα, σημείωσε ότι ούτε πολιτικές αποφάσεις θα υπάρξουν.

«Χαμηλώνει τον πήχυ η Αθήνα» είναι το τίτλος της Καθημερινής. Ειδικότερα, η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγξει τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ενόψει του κύκλου διερευνητικών επαφών με την τρόικα. 

image

Ads

image

image

«Έριξαν τον πήχυ πριν πάνε στο Παρίσι» σημειώνει η Ελευθεροτυπία που σχολιάζει ότι η κυβέρνηση ξέχασε τις κόκκινες γραμμές. Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η κυβέρνηση «χαμηλώνει συνειδητά, διαπιστώνοντας ότι η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ. Οι ίδιοι οι δανειστές, μάλιστα, άλλαξαν άρδην τη στάση τους αναφορικά με το ραντεβού στο Παρίσι, όταν διαπίστωσαν το επικοινωνιακό κυβερνητικό παιχνίδι. Φρόντισαν να περάσουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι η αξιολόγηση θα γίνει κανονικά στην Αθήνα και εκεί θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Αλλωστε, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι κατά τις προπαρασκευαστικές επαφές με την τρόικα, η ατζέντα είναι περιορισμένη».

«Λευκή σημαία έγιναν οι κόκκινες γραμμές» είναι ο τίτλος της Αυγής. «Αίτημα πενταπλής αναβολής στην τρόικα» είναι ο τίτλος της Ναυτεμπορικής που σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση χρόνου για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε τομείς όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Στο μεταξύ, το real.gr αναφέρει ότι ότι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ διαμηνύουν πως οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος δεν μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο σε επίπεδο τεχνοκρατών, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των δανειστών. Εξάλλου η Κομισιόν ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι  ότι ο κανονικός έλεγχος θα γίνει κανονικά στο τέλος του μήνα στην Αθήνα και πως οι συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα δεν αλλάζουν τίποτα από την ουσία των διαδικασιών ελέγχου. Στελέχη δε κοντά στον έλεγχο εξηγούσαν ότι όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες για παρεκτροπή από τα συμφωνημένα στερούνται οποιασδήποτε βάσης. 

image

image

image

Όλα τα πρωτοσέλιδα: