Δεν ισχύει κάτι καινούργιο στις κατώτατες συντάξεις απλώς τώρα εφαρμόζεται ο νόμος Λοβέρδου του 2010 που περιλάμβανε και μειώσεις, ενώ τα 486 ευρώ κατώτατη σύνταξη δεν επηρεάζονται έως το 2022, διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης.

Ads

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει εφαρμογή αναδρομικότητας στις πρόωρες συντάξεις και δεν θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

«Υπαρχουν παθογένειες στο ασφαλιστικό που τόσα χρόνια δεν είχαμε δει καθόλου. Θα κυνηγήσω την εισφοροδιαφυγή με την συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου» είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι «τα 486 ευρώ κατώτατη συνταξη δεν επηρεάζονται έως το 2022»

Οσον αφορά τις κατώτατες συντάξεις ο Παύλος Χαϊκάλης είπε ότι «η εγκύκλιος απαιτούσε να ανεβει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ο νομος Λοβέρδου του 2010, που περιλάμβανε και μειώσεις στις κατώτατες συντάξεις Φτάσαμε στο παρά πέντε, υπεγράφη η συμφωνία της οποίας κομβικός νόμος είναι ο συγκεκριμένος που περιέχει τη μείωση της κατώτατης σύνταξης. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο,απλώς τώρα εφαρμόζεται. Εγώ απλώς υπεγραψα την εγκύκλιο, δεν αποφάσισα τίποτα καινούργιο».

«Η συμφωνία είναι επώδυνη αλλά πρεπει να κάνουμε και κάποιες κινήσεις. Η αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων αφορά ακίνητα που είναι ερειπωμένα και παρατημένα. Πρεπει να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε απ” αυτά. Από τον Οκτώβρη και μετά θα μπουμε σε ένα άλλο επίπεδο συζήτησης αλλά τα 486 ευρώ κατώτατη σύνταξη δεν επηρεάζεται έως το 2022. Το 392 ευρώ αφορά αυτούς που βγαίνουν με προωρότητα μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ στις 14 Αυγούστου». 

Ads