Μηνύματα συναγερμού, από και προς το Νταβός, φέρνει η νέα κόντρα Αθήνας – ΔΝΤ, με την Wall Street Journal να προειδοποιεί ότι ο Σόιμπλε επιθυμεί να ξανανοίξει, εντός του 2016, η συζήτηση περί Grexit.

Ads

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αποτρέψει μια νέα ρήξη μέσα από μια σειρά κρίσιμων ραντεβού στο Νταβός, όμως οι διαφωνίες για την εφαρμογή του προγράμματος απειλούν να αναζωπυρώσουν τους φόβους για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

Ως παράγοντας – κλειδί υποδεικνύεται το ΔΝΤ το οποίο, κατά το δημοσίευμα, φέρεται να αξιώνει μείωση των συντάξεων κατά το ένα τρίτο, ενώ με «πάτημα» τις σκληρές θέσεις του Ταμείου και την αδύναμη πολιτική θέση της Μέρκελ στη Γερμανία λόγω προσφυγικού, ο Σόιμπλε εμφανίζεται να αναζητά ευκαιρία για να ανοίξει ξανά θέμα Grexit.

«Ο Σόιμπλε θεωρεί την Ελλάδα αδύναμο κρίκο»

Ads

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» γράφει η WSJ επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, «θεωρεί εδώ και καιρό ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την οικονομία της χώρας στο αυστηρό πλαίσιο που επιβάλλει η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος όχι μόνον του κοινού νομίσματος, αλλά και σε ό,τι αφορά τους αναγκαίους συνοριακούς ελέγχους για την ανάσχεση των προσφύγων, και θα καλωσόριζε μια νέα συζήτηση περί Grexit μέσα στην τρέχουσα χρονιά».

To ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή κόντρα της και τα πολιτικά δεδομένα της Ευρώπης. «Κυρίως», σημειώνει, «οι εντάσεις στη Γερμανία για την πολιτική ανοιχτών θυρών της Μέρκελ απέναντι στους πρόσφυγες, περιορίζει τις δυνατότητες της καγκελάριο να υιοθετήσει αντιδημοφιλείς θέσεις και σε άλλα ζητήματα, όπως αυτό της Ελλάδας».

Το ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων κατά ένα τρίτο

Υπό το σκηνικό αυτό, η εφημερίδα παρουσιάζει ως καταλυτικό τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2016 για το πλεόνασμα, «θεωρεί ότι οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν σχεδόν κατά το ένα τρίτο». «Σε μια χώρα εξοντωμένη από την ύφεση, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο και να επιβιώσει» τονίζει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας:

«Εάν ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρει να μεταπείσει βασικούς παράγοντες των πιστωτών, και κυρίως την Γερμανία, η τελευταία περίοδος της σχετικής ηρεμίας στην ελληνική κρίση χρέους μπορεί να τερματιστεί, όπως φοβούνται Έλληνες αξιωματούχοι. «Η νέα καταιγίδα ζυμώνεται», λέει χαρακτηριστικά ένας εκ των εν λόγω αξιωματούχων, που επικαλείται η Wall Street Journal.