Ένα μικρό πεδίο συνεννόησης και συμβιβασμού ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ως προς την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, εντοπίζει με δημοσίευμά της τη Δευτέρα η εφημερίδα «Wall Street Journal» (WSJ).

Ads

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή ενός συμβιβασμού της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

«Σύμφωνα με το σχέδιο», σημειώνει η εφημερίδα, «η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».

Σε κάθε περίπτωση, η WSJ επισημαίνει πως εάν η Ελλάδα δεν καταλήξει έως την ερχόμενη Παρασκευή σε συμφωνία με τους εταίρους της, «δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ads

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, οι δυσχέρειες ως προς τη διαπραγμάτευση Αθήνας-Βρυξελλών εστιάζονται κυρίως στη συμμόρφωση που αξιώνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί υπό διαπραγμάτευση στο παρελθόν.

Ένα δεύτερο, ακόμη μεγαλύτερο, εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας είναι η κάλυψη του μακροχρόνιου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη WSJ, το τρέχον πρόγραμμα ήδη προέβλεπε ένα χρηματοδοτικό κενό για το 2015 ύψους 12,3 δισ. ευρώ, με την υπόθεση της καταβολής της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα και επιπλέον 10,7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ο συντάκτης της WSJ σημειώνει – μεταξύ άλλων – ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς ευρωζώνης να γίνει μεταφορά ποσού ύψους 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ένα νέο πρόγραμμα. Ωστόσο, και η λύση αυτή χαρακτηρίζεται ανεπαρκής ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2015.

Bruegel:  Θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ο δανεισμός της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, η WSJ φιλοξενεί ανάλυση του Ινστιτούτου Bruegel, στην οποία επισημαίνει πως «ακόμη και αν η Ελλάδα επιτύγχανε τους δημοσιονομικούς στόχους του ισχύοντος προγράμματος, μεταξύ των οποίων και τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έπρεπε να δανεισθεί περίπου 45 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία». Και σημειώνει το Bruegel: «Το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 42 δισ. ευρώ, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα περιορισθούν στο 1,5% του ΑΕΠ».