«Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον ενός κύματος αναγκαστικών πλειστηριασμών ακινήτων, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο από εκείνο της Ισπανίας», αναφέρει σήμερα αυστριακή εφημερίδα. Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Tα τοξικά δάνεια αυξάνονται αλματωδώς», η Wiener Zeitung σημειώνει πως «οι δανειστές της Ελλάδας πανηγυρίζουν για την πρόοδο της Αθήνας στο πεδίο των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων, την ώρα που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στενάζουν υπό το βάρος τοξικών δανείων που αυξάνονται δραματικά».

Ads

Στο ρεπορτάζ περιγράφεται η κατάσταση στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και επισημαίνεται ότι «ενώ αυξάνονται αλματωδώς τα τοξικά δάνεια, συνολικά μειώνεται το χρέος των Ελλήνων προς τις τράπεζες. Οι λόγοι για την εξέλιξη αυτή είναι πολλοί. Ένας από αυτούς είναι ότι στην Ελλάδα της κρίσης παραμένει υψηλό το επίπεδο των επιτοκίων για νέα δάνεια».

Γίνεται επίσης αναφορά «στην αυξανόμενη φορολογία ακινήτων». Όπως επισημαίνεται, «το ελληνικό κράτος θέλει να αντλήσει του χρόνου 2,65 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επτά φορές περισσότερα σε σχέση με το διάστημα πριν ξεσπάσει η κρίση». Η Wiener Zeitung προσθέτει ακόμη πως «από τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς και την υψηλή φορολογία πλήττονται 250.000 ακίνητα».

Την ίδια ώρα, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή στην γερμανική Süddeutsche Zeitung λέει πως «η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη της ευρωζώνης που θα πρέπει να υλοποιήσει την δυσκολότερη προσαρμογή».

Ads

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα με δεδομένο ότι στον προϋπολογισμό της χώρας υπάρχουν τρύπες απάντησε πως «οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα στο τέλος».